Društvo

Samo reči hvale za letovanje u Grčkoj

Grčka je otvorila granice za turiste iz Srbije sredinom juna meseca, a već prvog dana veliki broj njih krenuo je put grčkog primorja na odmor. Iako je u početku bilo nedoumica i manjih problema oko prelaska granice, oni koji su otišli u Grčku u prethodne dve nedelje, kažu da je sve u redu i da vredi ponekad čekati malo duže, jer Grci srdačno dočekuju goste iz Srbije, a mi se, već tradicionalno, tamo osećamo kao kod svoje kuće.

Prema navodima turista, koji svoja iskustva dele na fejsbuk grupama u vezi sa letovanjem u Grčkoj, čekanje na granicama, s vremena na vreme, je jedini “veći problem” na koji su naišli, ali svi su saglasni kada stignu u Grčku, da vredi sačekati i malo duže. Ono što svaki turista mora da popuni najmanje 48 sati pre ulaska u Grčku je PLF obrazac, nakon koga dobija QR kod koji pokazuje na granici. Prema navodima onih koji se već nalaze na moru, testiranja se rade nasumično, po jedna do dve osobe iz automobila ili porodice. Dvoje turista, za koje se ispostavilo da su pozitivni na kovid, a nemaju simptome, ističu da im je bilo dozvoljeno, nakon što su stigli rezultati, da se vrate u Srbiju, kako ne bi proveli 14 dana u izolaciji u Grčkoj.

Kada se prođe čitava procedura na granici, dolazi ono pravo. Srdačna dobrodošlica prijatelja Grka, plaže koje još uvek nisu pune turista i toplo grčko more.

“More je prelepo, još nema gužve, a Grci jedva čekaju da nas vide. I zapamtite kako je govorio veliki glumac Desimir Stanojević Desko, mi Srbi smo Grkofili. Volimo Grke, more i giros. Pakujte torbe i dolazite na letovanje”, poručuje Nišlija koji je pre nekoliko dana otišao u Grčku.

Slični su utisci i ostalih turista. Sa većim ili manjim zadržavanjem na graničnim prelazima, bez problema se stiže u prijateljsku zemlju. Nema gužvi na plažama, nema problema, vreme toplo, more prelepo, Grci ljubazni i srdačni.

Iako postoji bojazan od virusa korona, Grčka je odgovorno pristupila otvaranju granica i turističkoj sezoni ovog leta, tako da preduzima sve neophodne mere u cilju zaštite gostiju, lokalnog stanovništa i svih zaposlenih u sektoru turizma.

Tome u prilog govori i stroga kontrola svih smeštajnih objekata, što potvrđuje i Gordana Stanković, vlasnica agencije Nitravel.

“Destinacije su bezbedne, putnici su bezbedni, svi objekti sa kojima radimo su dobili zdravstvene sertifikate. U tim objektima obezbeđeni su svi uslovi za dezinfekciju, a turisti su maksimalno bezbedni. Mi smo bili u Grčkoj i proverili da li objekti imaju kompletnu papirologiju, bez obzira da li su kategorisani ili ne, moraju imati zdravstveni karton. Ogromne su kazne u Grčkoj za vlasnike koji prime turiste, a nemaju potrebnu dokumentaciju”, kaže Stanković.

Sudeći po ovakvim izjavama, nema bojazni kada je u pitanju letovanje u Grčkoj. Osim što su plaže nešto praznije (što može biti i dobra stvar), topla dobrodošlica očekuje naše turiste i ovog leta. Uz poštovanje mera, letovanje, odmor i dobar provod u Grčkoj su za naše građane zagarantovani.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com