Društvo

Samo iz dobrog kazana može da poteče dobra rakija

Šljiva je zaštitni znak Srbije, ali se od šljiva pravi i dobra rakija za koju dobri poznavaoci kažu da ne može da je zameni ni jedan drugi alkoholni napitak. Ona domaća je najbolja, a nema dobre rakije bez kazana u kome se peče. I tu nastaje problem. Pored toga što je sve manje šljivika u našoj zemlji, nema više ni dobrih kazana za pečenje rakije jer ovaj stari zanat polako izumire, a mladi bi radije da su IT stručnjaci nego kazandžije. Tako je sedamdesetogodišnji Slobodan Prodanović iz sela Oreovac jedini kazandžija na području Niša.

Prodanović je ovim zanatom počeo da se bavi pre 50 godina. Prodavao je, kaže, godišnje i po 200 kazana. Sada, oko 50, što je četiri puta manje. Pa i to nije toliko strašno koliko činjenica da ovog vremešnog kazandžiju nema ko da zameni.

 

Foto: V. P.

“Kupci su uglavnom iz smederevskoj kraja, tek pokoji Nišlija mi zakuca na vrata. A i da ima mušterija, nema ko da pravi kazane. Težak je to posao, prljav, mladi neće da ga rade. Pre deset godina sam otišao u penziju, sad pomažem sinu, jer je s mukom našao dva radnika”, kaže Slobodan.

Gašenju ovog zanata doprinela i država gašenjem metalskih škola.

“Toga više nema, a dobar kazandžija mora da izuči zanat, jer je za dobar kazan osim dobrog oka potrebna i jaka ruka”, objašnjava Slobodan.

Dobar kazan se pravi za desetak dana, ali najveći deo posla se radi ručno, pa je i to jedan od razloga zašto ga mladi izbegavaju.

Foto: V. P.

“Napravio sam na hiljade kazana i za svaki sam garantovao da će iz njega poteći dobra rakija. To je filigranski posao, svaki var mora da se čekićem stabilizuje na jednaku debljinu, petnaestak minuta se mora neprestano po njemu lupati sve dok ne bude neprimetan i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane”, tajna je Slobodanovih dobrih kazana.

Njegov naslednik sin Miodrag kaže da je od malih nogu pomagao ocu i da je tako ušao u tajne ovog zanata. Ima sinove koji žele da studiraju, ali se porodica nada da neće dozvoliti da se porodični posao ugasi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com