Društvo

RIBOLOVCI NIŠA: Spasite reke od zagađenja i preoravanja!

U nedelju, 6. avgusta u 18 sati ribolovci Niša i ljubitelji prirode zakazali su protest na Maramorskom mostu sa ciljem da, kako kažu, “spasu Južnu Moravu od nekontrolisanog zagađenja i preoravanja”. Oni tvrde da i Nišava nije u boljem stanju, što su dokumentovali nedavno snimljenom fotografijom u ataru sela Popovac.

Ribolovci kažu da Morava već duži vremenski period ima karakterističnu braon boju, za šta je, tvrde, odgovorna fabrika koja u reku ispušta otpadne vode.

Po njihovim rečima veliki problem predstavlja i divlja eksploatacija, vađenje šljunka i peska iz Južne Morave, čime se uništava korito reke, priobalje i izmešta tok reke.

Iako su u više navrata pokušavali da obaveste nadležne o opasnosti koja preti celokupnom eko sistemu, reakcije, kažu, nije bilo. Protest je prijavljen i odobren u niškoj Policijskoj upravi, a saobraćaj na mostu u nedelju neće biti zaustavljen.

Ko je nadležan?

U nedavno formiranom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Grada Niša  kažu da nemaju prijavu o zagađenju, ali i da to nije njihova nadležnost.

Prijavu ribolovaca o zagađenju nije dobio ni gradski odsek inspekcije za zaštitu životnu sredine.

Obe institucije uputile su na nas na vodnu inspekciju kao nadležnu, međutim redakcija ni nakon dva dana nije uspela da kontaktira vodne inspektore, jer je broj telefona dostupan na sajtu bio stalno zauzet. Po  infomacijama koje je redakcija Niških vesti dobila, u Nišu postoje dva vodna inspektora.

Direktor Vodoprivrednog centra (VPC) “Morava”, Dragoljub Miljojković je Niškim Vestima rekao da su Srbija vode jutros dobile dopis od ribolovaca u kome se pozivaju na zakon o dostupnosti informacija. Ribolovci u ovom dopisu traže imena firmi koje imaju dozvolu za eksploataciju na Južnoj Moravi.

Međutim, Miljojković navodi da je po novom zakonu o zaštiti životne sredine eksploatacija na vodotokovima faktički zabranjena.

On je dodao da se uskoro očekuje raspisivanje tendera, ali samo  za određene lokacije na kojima će se, po unapred utvrđenom planu, vadati građevinski materijal iz reka.

“Dosadašnja praksa da se materijal vadi zato što je to nekom bliže, više neće biti moguća i svako kopanje mimo plana biće sankcionisano”, objašnjava.

Što se tiče zagađenja Južne Morave, Miljojković kaže da je nadležna republička Agencija za zaštitu životne sredine i vodna inspekcija.

“Ako ribolovci znaju ko je zagađivač, po zakonu su dužni da ga prijave nadležnoj inspekciji i Agenciji koje dalje preduzimaju zakonske mere protiv zagađivača”, kaže Miljojković.

Očekuje se masovni protest

Ribolovci Niša biće uporni u želji da zaštite svoje reke. Kažu da imaju neformalnu  podršku i  ribočuvarske službe, ali i građana, ljubitelja prirode, prijatelja i komšija.

“Plaćamo godišnje ribolovačke dozvole šest hiljada dinara, što nije malo, a reke su nam u očajnom stanju i vezane su nam ruke”, kažu.

Očekuju da će nedeljni protest na Mramorskom mostu biti masovan, a podršku će im svojim prisustvom dati i ribolovci iz Beograda, Pančeva i Kruševca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com