DruštvoObrazovanje

Učenici pustili papirne brodiće i poručili: Ne zagađujte reke!

Međunarodni dan reka 14. mart, učenici Osnovne škole “Ratko Vukićević u Nišu obeležili su na zanimljiv način, puštanjem brodića u Nišavu i porukom da su nam reke potrebne i da ih ne treba zagađivati. Oni kažu da su reke dom mnogim životinjama i biljkama i da im je voda izvor života. Učenici trećeg razreda su sa svojim učiteljemima Vladom Tošićem i Tatjanom Ljubomirovićem ukazali da reke treba zaštiti.

 

„Ovo je jedan od načina da privučemo pažnju odraslih koji upravljaju važnim sistemima da obrate pažnju na ključne stvari koje su važne za zdrav život, a to je očuvanje vazduha, vode, reka, zemljišta. Samim tim čuva se i naše okruženje što vodi i zdravom životu“, kaže učitelj Vlada Tošić.

Cilj ove akcije je prema Tošićevim rečima, da ono što su negde čuli, o čemu imaju neki doživljaj, nešto o čemu su razgovarali sa roditeljima, pogledali kroz crtane filmove, pretvore u praksu.

“Na ovaj način se kod mališana podiže svest o očuvanju životne sredine i jednog dana, kada oni budu punoletni građani naše zemlje, budu ti koji će čuvati sve naše resurse“, objašnjava učitelj.

Učenici 3/2 i 3/5 odeljenja OŠ „Ratko Vukićević“ su sa parolama na kojima su bile ispisane poruke poput „Domovina se brani rekom i ribom u vodi“, „Čista voda je zdrava voda“, „Reke su naše blago, sačuvajmo ih od zagađenja“, „Voda je život, čuvajmo reke“ , „Čuvajmo Nišavu, ne bacajmo smeće u vodu“, prošetali centrom grada. Zaustavili su se kod Amfiteatra na Keju gde su u Nišivu pustili svoje papirnate brodiće.

Foto: privatna arhiva

Učenici kažu da žele da skrenu pažnju odraslih na to da reku moramo da čuvamo i da je ne zagađujemo. Da su nam potrebne čiste reke jer su one značajne za život ljudi.

„Svojim vršnjacima bih preporučio da ne bacaju smeće u reke i da upozoravaju i druge da to ne rade“, dodaje Vasilije.

Aleksandar Ilić iz odeljenja 3/5 smatra da bez reka i voda ne bi bilo ni života na zemlji.

„Ljudi ne zagađujete reke jer su one dom ribama“, poručio je Pavle Mićović.

 

Foto: privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com