Društvo

Rejonski policajci i auto-patrole NOVINE U RADU Komunalne policije

Komunalni policajci dobili su krajem avgusta svoje rejone u kojima će raditi. Na taj način će svaki od njih biti bolje upoznat sa Nišlijama koji žive u tom delu grada, a sugrađani će znati kome da se obrate ukoliko dođe do komunalnih problema. Cilj je da rad Komunalne policije bude unapređen, objašnjava načelnik Milan Đorđević.

Komunalna policija dobila je novog načelnika, a zatim I novu organizaciju rada. Rejonski policajci su jedna od najvećih novina.

Foto: Niske Vesti

“Komunalni policajac koji određeni rejon duži i drži duži vremenski period – poznaje sve građane koji žive i rade na navedenoj lokaciji, poznaje sve pravne subjekte koji funkcionišu na njegovom rejonu, zna i prati sva dešavanja i sve promene i u skladu sa njima i reaguje”, objašnjava Đorđević za Niške Vesti.

Načelnik objašnjava da će ljudi znati da je policajac tu tokom celog dana, i to će ih sprečiti da parkiraju vozilo na zelenoj površini, oštećuju gradski mobilijar ili šetaju psa bez povoca.Kako kaže, pomaci su evidentni dve nedelje nakon što je ovakva organizacija počela da se primenjuje.

Promene su već uočljive na samom terenu. Imamo uređenu razmena udžbenika na Keju Kolo srpskih sestara, slobodni su trotoari za kretanje pešaka kraj samih pijaca i bolja higijena na ovim lokacijama, pojačana kontrola šetanja pasa na povodcu i sa korpom“, dodaje on.

Rad komunalaca biće organizovan i kroz auto-patrole.

“Rad autopatrola je kao i uvek baziran pre svega na postupanju po prijavama građana, a pokušava se da se istovremeno odreaguje po prijavi kako bi se  prekršaji predupredili u samom nastajanju. U skladu sa tim, novina u radu jeste takozvana  “selekcija” – “trijaža” prijava, gde se od građana prikupljaju informacije o samom prekršaju  i da li je isti iz domena rada komunalne policije ili neke druge službe”, navodi Đorđević.

Ukoliko jeste iz domena rada komunalne policije odmah se izlazi na lice mesta, sagledava činjenično stanje i preduzimaju potrebne mere, a ukoliko je iz domena rada neke druge službe, građani će dobiti informaciju koju službu treba da kontaktiraju.  

Planovi Komunalne policije su da u naredne 2 nedelje krenu i sa  komunalnim časovima. Školska godina je počela, pa će tako biti osmišljeno druženje sa mališanima, kada će oni moći da nauče nove stvari o očuvanju životne sredine, kao i da se upoznavaju sa poslovima i radom komunalne policije.

Podsetimo, Komunalna policija Grada Niša broji 47 komunalnih policajaca, što je u skladu sa važećim Zakonom o komunalnoj policiji, koji propisuje da na 5000 stanovnika bude zaposlen 1 komunalni policajac.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com