Kuhinjica

Recepti za doba korone

Sećate li se vremena NATO bombardovanja kada smo, u nedostatku namirnica, smišljali recepte pod zajedničkim naslovom „embargo“, čiji je sinonim bio u stvari – splačine, mada to nismo hteli da priznamo?

Bez obzira na to spadamo li u kategoriju onih koji smeju da izađu iz kuće ili ne, bez obzira i na sve manje ili veće zalihe koje smo u međuvremenu uspeli da obezbedimo, kao i nezavisno od kulinarske umešnosti svakog od nas, svaka domaćinska kuća poseduje neke osnovne namirnice od kojih se može pripremiti pristojan obrok. Mi vam ovog puta donosimo jedan hercegovački recept koji nam preporučuje sugrađanka Verica Novakov, a sve vas kojima je kuvanje obaveza, zadovoljstvo, hobi… pozivamo da sa nama podelite recepte iz ove kategorije.

Recepte možete slati imejlom na adresu info@niskevesti.rs.

Razljevuša

Početnički pokušaj koji je malo ubledeo
Početnički pokušaj koji je malo ubledeo

Potrebne namirnice: brašno, so i topla voda za testo i mast (jer je ukusnije, ali može i zejtin) za podmazivanje tepsije. Količine su proizvoljne i zavise od željene debljine razljevuše, želite li da je deblja ili od broja komada, ukoliko pečete tanje.

Opciono: glavica crnog luka ili praziluk, jaje ili dva, jedan krompir, malo sira, i nešto suhomesnato… začini po želji – sada se preporučuje origano.

Pripremanje:

Viljuškom ili mutilicom napraviti glatko testo za nijansu deblje nego za palačinke.

Podmazati deblje nego inače tepsiju mašću ili zejtinom pa je zagrejati pre nego što u nju sipate umućenu smesu. Ukoliko ne želite deblju razljevušu, sipati manju količinu smese i ponoviti postupak.

Opciono:

Pre sipanja smese, u tepsiju stavite sitno iseckani luk i(li) krompir i(li) suhomesnato. Posuti origanom i ostalim začinima – kurkuma, đumbir, aleva paprika… ili naliti smesu pa onda staviti začine.

Peći u zagrejanoj rerni sve dok ne porumeni i stvori lepu koricu.

Služiti uz ordever ili jogurt, a može se jesti i bez ičeg drugog.

Ključne reči

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close