Društvo

Rebalans budžeta zbog dve direkcije i stambene agencije

Za nedelju dana u Nišu će prestati da postoje Direkcija za izgradnju grada, Direkcija za razvoj i upravljanje Niškom Banjom i Gradska stambena agencija, odnosno javna preduzeća koja su bila indirektni korisnici budžeta grada.

Da bi od 1. decembra ova preduzeća mogla da funkcionišu, na sednici Gradskog veća prihvaćene su izmene u budžetu Grada Niša, a koje su usvojene zbog usklađivanja poslovanja ovih preduzeća sa Zakonom o budžetskom sistemu Srbije.

Miljan Stevanović, načelnik Uprave za finansije, Niš
Miljan Stevanović, načelnik Uprave za finansije, Niš

Najnovijom odlukom gradskih većnika poštuje se rok koji je dat lokalnim samoupravama, da se poslovanje indirektnih budžetskih korisnika do 1. decembra usklade sa Zakonom o budžetskom sistemu Srbije.

„Odlukom o izmenama i dopunama o budžetu grada Niša za 2016. godinu predviđa se funkcionisanje i poslovanje direkcija i stambene agencije u poslednjem mesecu ove godine, jer da to nismo uradili ne bi postojao pravni osnov njihovog poslovanja i finansiranja od 1. decembra. Budžet na ime rashoda nije uvećan. Povećanje prihoda se predviđa iz transfera Republike Srbije kojim će Grad Niš dobiti 112 miliona 429 hiljada dinara za kapitalno investiranje i obnovu Doma zdravlja Niš. To znači da je ukupan gradski budžet u 2016. godini 12 milijardi 832 miliona 308 hiljada dinara“, kaže načelnik Uprave za finansije, Miljan Stevanović.

To znači da će od 1. januara 2017. godine Direkcija za razvoj i upravljanje Niškom Banjom biti likvidirana i obrisana iz privrednog registra, a dosadašnji zaposleni, njih 15, biće raspoređeni u službama opštinske uprave Niška Banja.

Gradska stambena agencija postaće javno preduzeće i broj radnika od sadašnjih 14  biće smanjen na sedam, dok će ostalih sedam svoj posao raditi u gradskim upravama, jer je, po zakonu, lokalnim samoupravama dozvoljeno da nastave realizaciju stambene politike u nekom drugom obliku i da dalje brinu o izgradnji stanova za socijalno zbrinjavanje građana.

Direkcija za izgradnju grada, koja trenutno ima 128, poslovaće sa ukupno 30 radnika. Svi ostali biće na sličnim poslovima u Gradskoj upravi Niša, rečeno je na sednici Gradskog veća.

„Broj radnika na neodređeno vreme u Gradskoj upravi Niša odnosno u javnom sektoru ostaće isti. I dalje će biti ukupno 5741 službenik, samo dolazi do promena u organizacionom smislu. Nekoliko radnika će ostati bez posla, ali će im biti ponuđen socijalni program i nisu ušli u maksimalni broj zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu javnog sektora Grada Niša za 2015. godinu“, kaže načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, Ljubiša Janić.

O svemu ovome raspravljaće odbornici Skupštine grada Niša na sledećoj sednici koja je planirana u sredu, 30. novembra, najavio je predsednik niškog parlamenta Rade Rajković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com