Kultura

Raznovrsna “Noć muzeja” u Nišu, na čak 17 lokacija

Tradiconalna manifestacija kulture, “Noć muzeja”, ove godine održava se u subotu, 20. maja od 17 sati do 1 sat po ponoći i to na 17 lokacija u gradu. Po brojnoj ponudi  niških ustanova kulture, čini se da neće biti dovoljno vremena da se obiđu svi prostori na kojima će građanima besplatno biti prezentovana istorija i kultura našeg grada. Izdvajamo neke od njih.

NARODNI MUZEJ

Narodni muzej će u “Noći muzeja” izložiti remek dela srpskog slikarstva iz zbirke Istorija umetnosti. Ljubitelji umetnosti moći će da vide dela Paje Jovanovića, Stevana Todorovića, Đorđa Krstića, Uroaš Kneževića, Bože Ilića i drugih. Autori ove izložbe su Mara Makarić i Iva Trajković, a moderator projekta  Jovan Mladenović.

Povodom Međunarodnog dana muzeja od 18. do 20. maja svi objekti Narodnog muzeja biće otvoreni za posetioce besplatno. U to je uključena spomen kosturnica Ćele – kula, Arheološka sala, Memorijalni kompleks i Logor Crveni krst.

Takođe, u saradnji sa RTS Radio Beogradom Dopisništvom Radio Beograda 2 u ulici Lole Ribara, danas, 18. maja sa početkom u 18 časova otvara se izložba “Branko Miljković”, između dva vremena, crteži akademskog slikara Miodraga Daje Anđelkovića. Izložba će biti otvorena i 20. maja za “Noć muzeja”.

ISTORIJSKI ARHIV

Istorijski arhiv, koji se nalazi u Tvrđavi, je iz zbirke od 1.390 pozivnica nastalih u periodu od 1890. Do 1940. godine za ovu Noć muzeja  izdvojio stotinak najatraktivnijih, kako bi  dočarao i građanstvu približio duh starog Niša sa njegovim vrednosnim i građanskim manirima.

Najstarija pozivnica u ovoj zbirci Istorijskog arhiva Niš je iz 1890. godine – odbor za podizanje spomenika Vojvodi Sinđeliću poziva na „Besedu sa igrankom“ na kojoj će biti prikupljani dobrovoljni prilozi za podizanje spomenika čegarskom junaku. Biće izložene i pozivnice za koncerte, venčanja, slave i proslave, zabave i balove, za kulturna i politička dešavanja, kako bi se ilustrovala istorija kulturne komunikacije u XIX i prvim decenijama XX veka.

Humanitarna izložba Balkanrocka – Niška rok scena šezdesetih

Udruženje Balkanrock organizuje humanitarnu izložbu i koncert u dvorištu Banovine, a sredstva će biti upućena za lečenje mlade majke Miljane Ristić Stanković.

Samo nekoliko godina posle objavljivanja prve ploče Elvisa Prislija, niški muzičari počinju da sviraju svoje rokenrol kompozicije na igrankama koje su tokom šezdesetih i sedamdesetih bile najpopularniji vid zabave i druženja kod tadašnje omladine. Ti vokalno-instrumentalni sastavi, kako su tada nazivani bendovi, verovatno nisu bili svesni da stvaraju istoriju i postaju legende niškog i jugoslovenskog rokenrola. Prvu rokenrol ploču snimio je Perica Stojančić 1963. godine, a do kraja decenije su isto učinili sastavi Školjke i Daltoni. U Noći muzeja će biti izložena prva izdanja ovih ploča, kao i fotografije bendova i isečci iz novina. Posetioci će dobrovoljnim priligom moći da pomognu lečnje Miljane Ristić Stanković. Izložba će biti održana u dvorištu zgrade Univerziteta. Svi eksponati su deo privatne kolekcije Dragana Aranđelovića. Adresa ove izložbe je Dvorište zgrade Univerziteta, Univerzitetski trg 2.

U ovogodišnjoj Noći muzeja, osim navedenih ustanova i udruženja,  učestvuju i Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla”, Građevisko – arhitektonski fakultet, Narodno pozorište, Kreativni klub ABC, Univerzitet Metropoliten, Dopisnišvo RTS-a, Gimnazija “Svetozar Marković”, Udruženje građana FORUM ARTISTIKUM, Galerija Art 55, Umetnička škola, Škola mode i lepote, Dečji centar, Atelje – galerija “Milica” i galerija “Šukletović”.

Opširniji program “Noći muzeja” na sajtu manifestacije.

Inače, manifestacija se u Srbiji održava već 14 godina, ove godine u 44 grada i mesta u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com