Stari Niš

Niš je imao svoj “Glovo” još pre četiri decenije

Pre nešto više od četrdeset godina, februara 1981, uvedena radio-taksi služba na ulicama Niša. Pojava ovakvog prevoza bila je nova za Nišlije.

 

„Pozivom na broj 44–144, jedanaest taksi vozila opremljenih radio-uređajima bilo je spremno da krene bilo gde na zahtev građana. Novina je bila naplata pređenih kilometara. Do uvođenja radio-taksija, građani su plaćali takozvanu dolaznu vožnju odnosno kilometre koje je prešlo taksi vozilo do mesta gde su se putnici ukrcavali. Sada su Nišlije plaćale samo kilometre dok su bili u vozilu. To je značajno smanjilo cenu vožnje“, podsetio je Istorijski arhiv.

To nije bila, međutim, jedina novina u radu taksi službe. Uvedena je i usluga kupovine robe.

„Građani su mogli da poruče robu iz prodavnice, a taksista je obavljao kupovinu i donosio robu na kućnu adresu. Korisnici usluge su plaćali kupljene proizvode, ali i pređene kilometre od prodavnice do njihove adrese. Tarifa je bila sledeća: start 21 dinar i svaki naredni kilometar po 21 dinar (1981. godine jedan američki dolar vredeo je 40 dinara; a tadašnji dolar vredeo je kao 3.16 dolara u 2022. godini)“, kazali su u Istorijskom arhivu.

Udruženje taksi vozača u Nišu, dodali su u toj ustanovi, donelo je odluku da besplatnu vožnju radio-taksijem imaju slepi građani, nosioci Albanske spomenice i narodni heroji.

Nišlije koje su komentarisale ovu objavu na Fejsbuk stranici Istorijskog arhiva kazale su da se još dobro sećaju tog divnog vremena i taksi stanice kod Gradske bolnice, a jedan od građana je oduševljen napisao da je Niš imao svoj Glovo, mnogo pre nego što je Glovo postojao.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. ova fotografija je slikana u ulici Nikole Pasica,tadasnja 5. kongres kpj,a kako je sve funkcionisalo u to vreme,mladja populacija moze videti u filmu,,Halo TAXI”,taj film oslikava bas to vreme…

  2. Sto nas ne podsetiste kako su krali vojnike koji su dolazili na sluzenje vojnog roka i naplacivali im od Z.Stanice do Filipa Kljajica (200m) 100 nemackih maraka. Sto ne pomenuste koliko su kradja imali doticni i kog su sve drukali komunistima. Samo lepa secanja,makar bila i lazna pisete!

  3. Sva sreca pa su ti prevoznici izumrli,ali bukvalno. I danas imamo njihove zamenike,mahom svrljizane ,neopevane seljake,prepametne kao njihov im deda komunjara! Izumrece i oni !

    1. Sreca pa si ti pametniji od tih Svrljizana. Bas bih volela da znam da li jedes svrljisjo jagnje.,belmuz, sir itd. Sreca pa u tom Nisu ”nema” vas koji govorite GI, GA, GU,bija, doneja itd.

    2. Jbt. Pa ti ćeš i u “Odiseju” da uvedeš komuniste . Oni “otišli, bre..Ne vadite secna njih zbog svojih sr***..

  4. Sreca pa si ti pametniji od tih Svrljizana. Bas bih volela da znam da li jedes svrljisjo jagnje.,belmuz, sir itd. Sreca pa u tom Nisu ”nema” vas koji govorite GI, GA, GU,bija, doneja itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com