Društvo

Puštanje 16 balona u znak podrške žrtvama porodičnog nasilja

Puštanjem balona u obliku srca obeležen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Nišu, a u okviru globlane kampanje “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“.

Puštanje balona kao simbol slobode povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv porodičnog nasilja
Puštanje balona kao simbol slobode povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv porodičnog nasilja

Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama i ove godine obeležen je poražavajućom statistikom.

Svaka druga žena u Srbiji je žrtva fizičkog, psihološkog ili seksualnog nasilja. Samo ove godina u Srbiji su ubijene 33 žene u porodično partnerskom nasilju, a 326 u poslednjih deset godina.

sloboda

„Tokom 2015. godine pomoć i podršku u Sigurnoj kući u Nišu zatražilo je 89 žena sa decom, a ove godine do sada 120. Apelujemo na sve građane i žene koje trpe nasilje da prijave nasilnike i potraže pomoć. O nasilju nad ženama se mora pričati svakog dana, tokom cele godine. Ohrabruje najava nadležnih da će u narednoj godini poslodvaci dobijati subvencije ukoliko zaposle žrtvu porodičnog nasilja, jer je ekonosmka zavisnost jedan od glavnih razloga što se veliki broj broj žena po izlasku iz Sigurne kuće vraća nasilniku“, kaže direktorka Sigurne kuće, Sonja Šćekić.

Ne možemo da živimo u situaciji gde se nasilje dešava svakoj drugoj porodici. Moramo ohrabriti i osnažiti žene da prijave nasilje, jer nasilje u porodici nije samo pitanje njenog unutrašnjeg uređenja i porodičnih odnosa, već društva u celini. U ovom slučaju, ćutanje nije zlato, poručuju aktivisti borbe protiv nasilja nad ženama.

„Lokalna samouprava daje maksimalnu podršku svim institucijama u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, jer efikasna međusektorska saradnja daje bolje rezultate. U tome će pomoći i novi Zakon o psrečavanju nasilja u porodici, kao i izmene Krivičnog zakonika, jer  se uvodi novi sistem zaštite i prevencije“, kaže gradska većnica, Tijana Đorđević Ilić.

stop-nasilju-nad-zenama

Nova krivična dela i oštrije kazne za nasilnike

Podsetimo, prema nedavno usvojenom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i izmenama Krivičnog zakonika važnu ulogu u preventivi imaju MUP i javno tužilaštvo.

Do sada je zakon štitio žrtve tek kada postoji krivično delo, a novim će moći da se nasilje spreči u momentu kada postoji opasnost i da se blagovremeno deluje kroz izricanje mera udaljavanja iz stana i zabrane prilaska žrtvi.

Policija će, ako primeti da može doći do eksalacije, moći da odvede nasilnika i zadrži ga osam sati u policijskoj stanici.

Za to vreme, policija je dužna da razgovara sa nasilnikom i žrtvom, prikupi podatke i potom nasilniku može da izrekne meru da u narednih 48 sati ne može da se vrati kući, niti priđe žrtvi.

Čim policajac donese meru zabrane, mora sve dokaze da dostavi javnom tužiocu koji ima rok od 24 sata da reaguje i da produži meru zabrane na 30 dana.

Izmenama Krivičnog uvodena su nova krivična delaproganjanje, polno uznemiravanje i zabrana prislinog braka, a kazne za nasilnike su pooštrene.

Za najgora krivična tela poput silovanja i obljube, kazne su poprilično podignute i blage kazne i uslovne osude više neće biti moguće.

Nova zakonska rešenja ne štite od nasilja samo žene, već stare, decu, bolesne, sve one koji su ranjivi i koji ne mogu da se brane.

Potpisivanje peticije za proglašenje 18. maja – Danom borbe protiv nasilja nad ženama

U ponedeljak, 28. novembra 2016., u 12 h, ispred TPC Kalča, biće organizovano potpisivanje Peticije za proglašenje 18. maja – Danom borbe protiv nasilja nad ženama, kao znak podrške ženama koje su trenutno žrtve nasilja i zbog sećanja na 2015. godinu, kada je u roku od 72 sata ubijeno 7 žena u porodično-partnerskom kontekstu.

Potpisivanju Peticije pristupiće i predsednik Skupštine grada Niša, članice Ženske odborničke mreže i drugi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com