Društvo

STOP nasilju nad devojkama i ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je brojnim akcijama i u Nišu.

Od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno je 26 žena u Srbiji, prošle godine čak 35.

Aktivistkinje niškog Centra za devojke su održale uličnu akciju povodom ,,Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama” i tako otpočele ovogodišnju kampanju 16 dana aktivizima.

Delile smo sugrađankama razglednice na kojima je upitnik koji ima osam polja, ako iskreno odgovore na ova pitanja i u maker dva polja prepoznaju svoju vezu, to znači da jesu u nasilnoj vezi. To treba da im bude znak da iz nje izađu ili potraže pomoć”, rekla je Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

Ovu uličnu akciju podržao je i niški narodni poslanik Dušan Milisavljević koji je inicirao dopunu zakona da se nasilnik udalji iz porodičnog doma, što se sprovodi od 1. jula ove godine.

Nasilje nad ženama je nedopustivo, apelujem na naše sugrađanke da ne trpe nasilje i da ne čute o tome, već da nasilje prijave i da se nasilnik sankcioniše”, rekao je Milisavljević.

PROGRAM 16 DANA AKTIVIZMA

29.11. – Predstava ,,Ja sam emotivno biće”, Leskovački kulturni centar, Leskovac, 17:00 – 18:30.
– Otvaranje izložbe radova sa treće feminističke likovne kolonije pod nazivom ,,Cenzura iza crvenih vrata”, Leskovački kulturni centar, Leskovac 18:30h

2.12. – Ulična akcija – Međunarodni dan ukidanja ropstva, u Nišu u Obrenovićevoj ulici, kod Banke dobročinstva, 12.00-13.00

6. 12. – Međunarodna konferencija o nasilju nad ženama ,,Za bezbedniji i sigurniji život žena i devojaka”, Svečana sala Univerziteta 10:00 – 16:00.

7. 12. – Predstava ,,Ja sam emotivno biće”, Visoko tehnološka umetnička strukovna škola, Leskovac, 12:00 – 13:30.

8. 12. – Predstava ,,Ja sam emotivno biće” i svečani koktel, Lutkarsko pozorište Niš, 18:00-19:30.

9. 12. – Seminar samoodbrane za žene/devojke Niš, instruktorka Jelena Cakić, majstorica ninjutsua.

11.12. – Ulična akcija povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava,u Nišu u Obrenovićevoj ulici, kod Banke dobročinstva, 12:00 – 13:00.

27.11 – 08.12 – šest radionica na temu ,,Prevencija nasilja nad devojkama” u osnovnoj školi ,,Dositej Obradović”, 3 radionice u osnovnoj školi ,,Učitelj Tasa”, 3 radionice u Gimnaziji ,,Svetozar Marković”.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko sto država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Aktivnosti se realizuju uz podršku OAK i TRAG fondacije, kao i UNDP-a za održavanje međunarodne konferencije.

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com