Društvo

Prvi parastos na stogodišnjicu stradanja

Parastos žrtvama, stradalim Srbima, koji su streljani 1917. godine, održan je prvi put nakon stotinu godina. Na spomen kosturnicu u podnožju niške Tvrdjave položeni su venci, a u prisustvu predstavnika grada, Vojske Srbije, udruženja boraca i gradjana, održan je parastos. Parastos je služio Vladika niški Arsenije, sa sveštenicima niške eparhije.

– Ovo je prvi parastos koji se održava, ali evo prilika je, pošto je sto godina prošlo od njihovog stradanja, i ubuduće ćemo se uvek na današnji datum ovde okupljati i moliti se za njihove duše, i sećati se njihove žrtve, istakao je vladika niški Arsenije.

– Danas smo se sabrali ovde u podnožju niške tvrdjave da se podsetimo svih onih postradalih 1917. godine, pred kraj Prvog svetskog rata, koji su svoje živote položili za veru i otadžbinu. Medju njima kao što vidimo na ovoj spomen ploči, ima i sveštenika i vojnika, ali i običnih gradjana, koji su bili krivi jedino to što su Srbi i pravoslavne vere, koji su svoje živote položili za slobodu u kojoj mi danas uživamo. I upravo su njihove kosti položene ovde, u temeljima niške Tvrdjave, kosti koje su isto tako položene u temelje naše slobode, rekao je episkop niški Arsenije.

Spomen kosturnica podno zidina niške Tvrdjave autentično je mesto, gde su masovno streljani gradjani, vojnici, sveštenici, učesnici Topličkog ustanka, koje su streljali bugarski vojnici tokom Prvog svetskog rata. Ova spomen kosturnica, nakon dugo godina kako je bila zapuštena, obnovljena je prošle godine, a pod zaštitom je države od 1983. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com