Stari Niš

Prvi Francuski zapisi o Nišu (I)

Nastojanje Francuza da u istrazivanje Turske uključe veći broj ljudi raznih interesovanja, spreme i da tako dobiju potpuniji uvod u razne oblasti njenog života, nije ostalo bez uticaja na savremenike.

Priliku da ostvare ovakav projekat dobili su 1553. godine, kad su sa Turskom povedeni novi mirovni pregovori. Ovaj posao je dodeljen Antunu Vrančiću.

Anton Vrančić
Wikipedia

Njegov izbor nije bio slučajan. Pored političke misije, bio mu je poveren i zadatak da o Turskoj prikupi podatke koji bi bii dovoljni da se stvori pouzdana slika o toj zemlji i narodima koji je nastanjuju.

Ovaj posao je Vrančić (rodom iz Šibenika) izvanredno obavio. Za svoju misiju angažovao je ljude koji su svoja istražzivanja mogli da usmere na najvažnije oblasti života Turske: Hansa Dernšvama – da ispita njenu stvarnu privrednu snagu, Buzbeka – da opiše floru i faunu, prikupi stare rukopise i antičke spomenike, Antona Pigafetu – da opiše zemlju i izuči je kao geograf. Sebi je dodelio ulogu da kao erudita proveri beleške starih pisaca o krajevima kroz koje je prošao, prikupi podatke o njihovoj prošlosti zabelezi stara predanja, opiše ostatke starih građevina …

Hans Dernšvam

Wikipedia

Već je pomenuto da je zadatak da prikupi podatke o privrednoj snazi Turske, u okviru velike Vrančićeve misije ovaj izbor nije bio slučajan.. Dernšvam je najpre bio službenik, a zatim trgovački agent i predstavnik najmoćnije nemačke trgovačke kuće Fuger.

Dernšvamov “Dnevnik putovanja u Carigrad i Malu Aziju /1553-55/” ispunjen je ogromnim brojem najraznovrsnijih podataka o privredi krajeva kroz koje je prošao, od proizvodnje do cena pojedinim vrstama robe; podacima o svakodnevnom životu u Turskoj, o odeći i obući, o unutrašnjem uređenju kuća i njihovom spoljašnjem izgledu, o načinu ishrane i spravljanju jela, o običajima pojedinih naroda, o životu gradova i gradskoj privredi.

O Nišu je zabeležio VIŠE podataka od bilo kog svog prethodnika:

“Šestog dana avgusta stigosmo u Niš, prešavši put od šest milja (nerazjašnjeno je, da li je 9,66 km ili 80 km). Na tom putu, s desne strane, ponovo smo videli reku Moravu. Niš je izgleda nekada bio velika varoš. Leži na prijatnom mestu, u blizini ima visoka gola brda među kojima se najviše zove Kunovica.

Predeo je kao u Erdrelju; ima malo ravne zemlje, a zatim su uzvišice i brežuljci, koji su izgleda svi ranije bili plodni, pošto se na nekim mestima još mogle poznati njive i vinogradi. Ovde je sve bilo pusto i zaraslo u korov. Na kraju varoši protiče reka Neshus, koju stanovnici zovu Nišava. Izgleda da je velika i duboka u vreme kada se po planinama topi sneg ili kada pada kiša. Preko nje vodi drveni most, dosta širok i dobar.

Pokraj reke, na kraju varoši, ima jedno lepo kupatilo u koje jedan veliki točak diže i tera vodu iz Nišave. Varoš više nema nijedan bedem, a izgleda da ni u ranije doba nije bila utvrđena onako kako se takve varoši utvrđuju u drugim zemljama.

U predelu o Klisure do Niša govori se srpski ili Slavonica lingua. Muškarci se nose na siromaški, seljački način, obučeni u prostu tkaninu, sa opancima i šiljatim, surim šapkama ili klobucima. Žene su nosile, kako je običaj u Srba, košulje, čije su ogrlice, prsa i rukavi bili izvezeni vunenim koncem u mnogo boja. Na glavi su imale običnu povezaču kao hrvatske žene. Devojke su sve išle gologlave sa čudnim kikama upletenim u kosi jednom preko druge, tako da bi se moglo misliti da su ispletene od konjske dlake. Oko takvog upletanja ima posla za čitav mesec dok se malo kose ne isplete jedno u drugo onako čudno da liči na isprepletanu kapu. U tim mestima su žene i devojke još nosile i niske od rđavih seljačkih nakita od bakra, a ponegde i od srebra, i raazne staklene đinđuve u mnogo boja

Nastaviće se …

Izvori:
Istorija Niša (Gradina i Prosveta) 1983. godine
Enciklopedija Niša
Niški Vesnik
Niški Arhiv
Narodna Biblioteka “Stevan Sremac”
“Istorija Niša”, B. Lovrić, 1927. Niš
“Dnevnik putovanja u Carigrad i Malu Aziju”, Hans Dernšvam /1553-55/
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com