Društvo

Obeležena 123. godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića

U organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije u manastiru Krušedol obeležena je 123. godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića.

Državnu ceremoniju odavanja počasti kralju Milanu predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Dejan Antić.

Foto: www.minrzs.gov.rs

“Danas se sećamo jednog od najznačajnijih vladara iz dinastije Obrenović čijim je zaslugama Srbija postala međunarodno priznata država. Sećamo se velikog kralja Milana, oslobodioca Niša, Pirota, Leskovca, Toplice i Vranja, čijom je promišljenom politikom srpska država sačuvala tekovine uspeha srpskog vojnika iz rata sa Turcima 1877/1878, i ubrzo zatim dobila rang Kraljevine”, rekao je državni sekretar Antić.

Foto: www.minrzs.gov.rs

Antić je istakao i ulogu kralja Milana u procesu reformisanja stare srpske vojske.

“Da nije bilo modernizacije srpskih oružanih snaga koju je kralj Milan kao komandant aktivne vojske Srbije sproveo na samom zalasku 19. veka, zasigurno ne bi bilo onako brilijantnih uspeha srpskog oficira i vojnika u Balkanskim ratovima i Velikom ratu. Zato danas odajemo priznanje kralju Milanu na njegovoj mudroj politici koja je malu Kneževinu Srbiju transformisala u respektabilan vojni i politički faktor na Balkanu i koja je postavila temelje za nastavak borbe za nacionalno oslobođenje i ujedinjenje.  Imajući to u vidu slobodno možemo reći da i danas državno rukovodstvo Republike Srbije svojim aktivnostima gotovo svakodnevno dokazuje da ne zaboravlja dela kralja Milana Obrenovića i da nastavlja kurs njegove mudre i vizionarske politike, a to je politika očuvanja državne nezavisnosti i celovitosti, privredno-ekonomskog razvoja i jačanja vojno-odbrambenih potencijala Srbije”,  istakao je Antić.

Foto: www.minrzs.gov.rs

Obeležavanju 123. godišnjice smrti kralja Milana Obrenovića u manastiru Krušedol prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Irig kao i Udruženja građana koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Foto: www.minrzs.gov.rs

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com