DruštvoKultura

Protiv direktora Nišvilla pokrenut predistražni postupak. Grad od Nišvilla traži da vrati šest miliona dinara

Budžetska inspekcija grada Niša donela je rešenje kojim je “Nišvil fondaciji”, kao organizatoru Nišvil džez festivala, naloženo da u gradski budžet vrati nenamenski potrošenih šest miliona dinara u prošloj i pretprošloj godini, izjavio je šef niške budžetske inspekcije Aleksandar Pavlović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je zbog nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava Više javno tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak protiv te fondacije. Kazao je da je to tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak na osnovu zapisnika o obavljenim kontrolama koje je dostavila budžetska inspekcija.

Aleksandar Pavlović, šef budžetske inspekcije

“Nišvil su tri subjekta. Tu je Grad koji zaključuje ugovor sa Fondacijom “Nišvil”. Ta fondacija je zapravo “protočni bojler”. Fondacija je zapravo organizator, a onda oni potpisuju ugovor sa Udruženjem “Nišvil fondacijom”, pa je prva fondacija donator, a druga je primaoc. Udruženje zatim počinje da organizuje i sklapa poslove sa izvođačima i za sve drugo što je potrebno.”, objasnio je Pavlović.

Rekao je da je ustanovljeno da je šest miliona dinara isplaćeno izvođačima, „preko nekih agencija“, iako, kako je kazao, „oni nisu nastupali na Nišvilu ili ukoliko im je već bilo plaćeno“.

Dodao je da su ustanovljene i druge nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava i da su, kako je naveo, zaposleni u „Nišvil fondaciji“ pored stalnih ugovora o radu, 11 meseci imali i ugovore o autorskim honorarima.

„Oni su isplaćivali neto iznos za te uvećane zarade, a porezi i doprinosi od 380.000 dinara su išli na teret budžeta grada“, naglasio je Pavlović.

Prema njegovim rečima, budžetska inspekcija je ustanovila da je na istoj adresi na kojoj se nalazi „Nišvil fondacija“ registrovano preduzeće, tako da se ista osoba pojavljuje „i kao organizator i kao izvođač radova“.

Kazao je da je „jedan isti čovek potpisao račun svog preduzeća i račun udruženja“, te dodao i da je „bez prikupljanja ponuda sam sebi 2020. isplatio uslugu izrade i postavljanja scenografije u iznosu od 380.000 dinara“.

Dodao je da su inspektori utvrdili da je Nišvil fondacija plaćala advokatske usluge parama dobijenim od grada, iako, kako je kazao, plaćanje tih usluga nije predviđeno ugovorom sa gradom, već je to bila obaveza udruženja.

„Na rešenje budžetske inspekcije, kojim je naloženo vraćanje nenamenski potrošenih sredstava, Nišvil fondacija podnela je tužbu Upravnom sudu, kao drugostepenom organu u upravnom postupku“, rekao je Pavlović.

Sotirovski: Grad Niš za manifestacije kulture izdvaja više nego za socijalu

“Prethodnih nedelja su se provlačile različite informacije da li će pojedini festivali ostati u gradu ili ne. Grad negde oko 8% budžeta izdvaja za kulturne manifestacije i mnogo više izdvaja za kulturu, nego za socijalu, što je sa jedne strane dobro, jer je to oko 910.000.000 dinara za različite manifestacije. Nišvil je 2005. godine proglašen manifestacijom značajnom za grad”, kazala je Sotirovski.

Rekla je da je „za poslednjih 18 godina Nišvil dobio iz budžeta 289 miliona dinara ili 2,45 miliona evra, ne računajući indirektnu pomoć“.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Žao mi je što moram da kažem da se dogovori sa gospodinom Blagojevićem svode na jedan pijačni rečnik, u smislu, treba mi 40 miliona, a kada gradonačelnik kaže da nema mogućnosti, jer ima i drugih manifestacija, kaže da li može 35, i spuštamo dok ne dogovorimo neku granicu. Ponavljam da je Nišvil jako važan i svojski se trudimo da izdvojimo sredstva, ali u skladu sa zakonom moramo da radimo, moramo da opravdavamo sredstva iz budžeta, sredstva svih nas koji žive u Nišu, i da imamo mogućnosti da pomognemo i drugim manifestacijama. Kada se sve sabere, Nišvil je za 18 godina iz gradskog budžeta dobio 289.600.000 dinara.”, rekla je Sotirovski.

Istakla je da Nišvil dobija mnogo više para od ostalih festivala, pa je recimo taj festival 2020. dobio 24 miliona dinara iz budžeta, iako je zbog epidemije koronavirusa održan „onlajn“, već 2019. dobio je 33 miliona dinara, 2021.  25 miliona dinara, a ove godine 24 miliona dinara.

„Prvobitno planirani iznos od 29 miliona umanjili smo ove godine za pet miliona, jer nisu opravdali pet miliona iz prethodne godine“, objasnila je Sotirovski.

Sotirovski je navela još neke od troškova, a koji ne ulaze u direktno davanje.

“Recimo 10.000 kvadrata u Tvrđavi, za četiri dana dnevno koštaju 1.200.000, besplatne kartice za volontere nešto više od pola miliona, rezervisana parking mesta oko 5.600.000, korišćenje Letnje pozornice 350.000 po danu, što znači da bi za 10 dana koštalo 3.500.000, korišćenje Oficirskog doma i mnogih drugih stvari. To je na ovih 24 miliona dinara, još 10 miliona.  Da ne govorim o tome da smo 2020. iz budžeta dali 3.000.000 za projektno finasniranje festivala u vezi sa Nišvilom, što je takođe koristila “Nišvil fondacija”. Podsetiću vas da takođe ima dva gradska lokala koja plaća samo 20% od ukupne cene, jedan u tvrđavi, jedan u centru grada, da je u godini kovida  “Nišvil fondacija” takođe bila oslobođena plaćanja zakupa.”

Ona je na kraju ponovila da najviše para iz gradskog budžeta ide Nišvillu, tako će kaže biti i narednih godina. Ako neko želi da ode iz grada, dodaje da Grad na tu odluku ne može da utiče, ali svakako neće ni odmagati. Kaže i da nisu želeli ranije javno da govore o ovome, kako bi se nesmetano održao Nišvill. Ipak ističe da to nije sprečilo inspekciju da radi u skladu sa Zakonom i da sve informacije koje ime prosledi Višem tužilaštvu.

“Imala sam razgovor i sa gradski pravobraniocem, koji je rekao šta smem kao neko ko je nalogodavac budžeta da uradim, i zajednički stav je bio da se ta sredstva ne dodele ove godine, dok se ne opravdaju, što ne znači da neće biti opravdana, to ćemo još da vidimo”, zaključila je gradonačelnica Niša.

Da podsetimo, direktor Nišvilla Ivan Blagojević, najavio je da bi od sledeće godine Niš mogao ostati bez jedne od najznačajnijih muzičkih manifestacija „Nišvil džez festivala“. Odluku da „Nišvil“ izmesti iz Tvrđave doneo je jer „Nišvil“ nije više ekonomski isplativ. Razlog o premeštanju Nišvila u drugi grad i državu je prema njegovim rečima, nerazumevanje, pre svega gradskih vlasti, a onda i Ministarstva turizma Srbije i države.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com