Kultura

Niš ostaje bez Nišvila, od sledeće godine van Srbije?

Od sledeće godine Niš može ostati bez jedne od najznačajnijih muzičkih manifestacija „Nišvil džez festivala“. Odluku da „Nišvil“ izmesti iz Tvrđave , direktor Ivan Blagojević doneo je jer „Nišvil“ nije više ekonomski isplativ. U pregovorima oko izmeštanja je sa dve evropske i dve vanevropske zemlje.

Posle skoro trideset godina Niš može izgubiti mafisteciju  koja je  početkom avgusta dovodila u grad i do sto hiljada turista. Razlog o premeštanju Nišvila u drugi grad i državu je nerazumevanje, pre svega gradskih vlasti, a onda i Ministarstva turizma Srbije i ržave.

Ministarstvo kulture je ove godine  za “Nišvil” dalo osam odsto novca više, ali je to nedovoljno jer je za organizaciju festivala koji je Gardijan svrstao u  evropskih TOP 10 potrebno oko milion evra, tvrdi direktor Ivan Blagojević.

” Dobili smo trećinu para manje nego što smo očekivali. Grad  Niš je umesto 36 miliona dinara, ove godine dao 24. Očekivali smo 39,6 miliona. Sa ovim sredstvima koje imamo, “Nišvil” je ekonomski neisplativ”, kazao je Blagojević.

Po njegovim rečima, objašnjavanje i razgovori sa gradskim rukovodstvom trajali su šest meseci, bez rezultata. Ovogodišnji Festival održava se pod sloganom ” još ovaj put”.

“Rano je još da pričamo o tome gde će se “Nišvil” premestiti, u pregovorima smo sa dve evropske i dve vanevropske zemlje. Oni shvataju koliki je benefit imati festival koji u grad može dovesti sto hiljada turista”, objašnjava Blagojević.

Program na glavnoj bini počinje 11.  i traje do 14. avgusta, dok će programi da ostalim binama, a ima ih 15, početi već petog avgusta. Ove godine Nišvil ima 850 izvođača, dobar pozorišni i prateći  program.

Da li će Nišvil, kada ga sledeće godine ne bude u Tvrđavi, nedostajati?

“Mislim da neće. Osim par hiljada hodočasnika u Srbiji i Nišu,  ostali će samo promeniti kanal na televiziji”, dodao je Blagojević.

[meta_gallery_carousel]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com