Kultura

Promocija romana “Cepanje duše” u niškom SKC-u

Večeras (sreda 30. maj) u 19h u sali Studentskog kulturnog centra Niš (Šumatovačka bb 3. sprat), SKC Niš organizuje promociju romana „Cepanje duše“, književnice Jelene Milenković. O delu će, osim autorke, govoriti i novinar Žarko Ristić, a književno veče će upotpuniti i talentovani učenici Srednje muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“.

„Ovo je saga o svima onima koji su negde usput, živeći život, izgubili sebe. Koji, tek kada ih nema u podrazumevanom vremenu i mestu, navedu ljude da primete njihovo odsustvo i da ih traže… Litice po kojima su okačene osude svih onih koji su ih odskočili u razlčitostima. Šizofreno oboleli?! Oni koji su se na to osmelili – da zavire u sebe- suočavaju se sa svojim porazima, ali katarzično prolaze kroz preobražaj. Slobodanka – Boba je vrisak. Bunt. Snaga. Ona sublimira sve borbe. Marija je život svim nepravdama. Poentira ono što sve zaokružuje i daje mu finalni smisao. LjUBAV!“, kaže književnica Jasenka Lalović, u uvodnoj reči romana, koja sebe karakteriše kao „srodnu dušu po rečima“ Jelene Milenković.

Inače, Jelena Milenković, autorka romana „Cepanje duše“, je široj publici na društvenim mrežema poznata pod pseudonimom “JMM“.

„ …U tišini pred zatvaranje salona, kad bi ostale same, Boba je pitala a Marija davala odgovore, subjektivne, ali Bobi prihvatljive. O muškarcima, deci, ženama… Poslednje trzaje svesti pop – Anđelko uložio je u besmislen, kratak monolog: “Pogledajte jedni drugima u oči, kad god se sretnete. Oči su jedino što nas obeležava…” Kasnije Boba, dok je tonula, lomila se i gušila u suzama; dok je ponižena čitala oproštajnu poruku muža u kojoj saopštava da odlazi, reda radi tražeći oproštaj uz obećanje da će učestvovati u životu tada trogodišnjeg sina; dok je radila nekoliko poslova, trčeći od jaslica do poslodavaca, moleći ostarelu komšinicu da pričuva dete dok ne očisti još jedan lokal, još jedan stan, još jedno dvorište, nije bilo nikog od “njene nove familije” da pruži ruku i pridrži je… Na sinovljev 9. rođendan tapšali su je po ramenu: “Svaka ti čast! Sama si odgajila zlatno dete”… Gde ste bili kada mi je svaki dan trajao duže od decenije, a svaki sat pitao: kako dalje?.. Gde ste bili kada ste mogli da pretpostavite kako je lomiti se sam, klečeći pred životom, i nije vas bilo briga jer vi ste to prevazišli ili mislite da vama ne može da se desi? Gde ste bili tada, ostaćete zauvek. Dok božiji mlinovi melju, nezna se koga, nezna se kada…” (odlomak iz knjige).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com