Moja pričaSport

Profesor Cvele osvaja medalje u atletici i u devetoj deceniji

Sa Balkanskog prvenstva u atletici za veterane održanog nedavno u Bukureštu Nišlija Cvetko Kitić (83) vratio se sa sedam medalja i to tri zlatne, jednom srebrnom i tri bronzane.

Kitić koji je penzionisani profesor Medicinskog fakulteta takmičio se u kategoriji atletičara starijih od 70 godina, a pobedio je u trci na 100 metara, troskoku i skoku udalj.

U trci na 110 metara sa preponama bio je drugi, a bronzane medalje osvojio je u štafetama sa atletičarima iz Beograda.

“Siguran je da bi se iz Bukurešta vratio sa još kojom medaljom, ali su propozicije takve da sam mogao da se prijavim u samo četiri discipline u pojedinačnoj konkurenciji. Moja je želja bila da se takmičim u deset disciplina, jer sam spreman za tako nešto. Najdraža mi je medalja u trci na 100 metara, a potom medalja u skoku udalj. Sto metara sam istrčao za 15,7 sekundi, a udalj sam skočio 4,05 metara”, istakao je Kitić.

Na dosadašnjim takmičenjima širom sveta Kitić je osvojio 130 medalja, od kojih su 85 zlatne.

Prof Cvetko Kitić; Foto: B.LJ.

“Moj najveći uspeh je osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama za veterane, 2013. godine u Torinu. Na tom takmičenju sam osvojio zlato u skoku udalj, srebro u troskoku i bronzu u trci na 100 metara. Tada sam udalj skočio 4,68 metara, u troskoku sam imao rezultat 8,85, a na 100 metara sam trčao 14,24 sekundi. Tada sam imao bolje rezultate nego sad je sam tada bio mlad, a sada mi opadaju fizičke sposobnosti pa i rezulati”, izjavio je on.

Kao mladić Kitić je trenirao atletiku u niškom atletskom klubu “Železničar”, ali se potom posvetio studijama i nauci, a sportu se ozbiljno vratio pre 18 godina kada je penzionisan.

“Nisam želeo da živim kao klasičan penzioner, da sedim na klupi u parku i da igram šah. Učlanio sam sam u atletski klub “Veteran” u Beogradu zato što u Nišu nema atletskog kluba za veteran. Trčim i radim vežbe svakog jutra od 7 do 8,30 časova na keju pored Nišave, a jednom nedeljno odlazim na stadion “Čair” sa štopericom da bih proverio vreme. Ukoliko nisam zadovoljan rezultatima, pojačavam trening”, rekao je Kitić.

On je kazao da već sada ima najveći broj medalja u Srbiji u kategoriji veterana, a veruje da će do svoje 90-te godine postaviti rekord u dužini takmičenja.

“Nameravam da i dalje pobedjujem, jer je sve ispod zlata za mene neuspeh. Ne prihvatam kada ljudi kažu ‘važno je učestvovati’. To kažu oni koji ne mogu da postignu nešto više i onda time pravdaju sebe. Kada izadjem na atletsku stazu mislim kao Spartanac, kažem sebi ‘hoću sve, ne dam ništa’ i borim se kao Spartanac”, istakao je Kitić.

Zdravlje ga, dodao je, i dalje odlično služi i to zato što se pridržava “sedam zlatnih pravila”, a to su fizička aktivnost, mentalna i seksualna aktivnost, pravilna ishrana, optimizam, socijalna komunikacija i putovanja.

“Osim što redovno treniram, zdravo se hranim, učim engleski svakog dana, družim se sa ljudima, putujem, optimista sam, nikada ružno o životu nisam mislio. Razveden sam, ali imam već 13 godina partnerku koja je mladja od mene 50 godina”, izjavio je Kitić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com