Zdravlje

PROBA HELIDROMA: Vojni piloti sleteće “Airbus” helikopterom na UKC Niš

Prva proba niško helidroma biće održana danas i time će početi njegovo korišćenje. On će biti na raspolaganju pacijentima kojima je neophodan prevoz helikopterom.

Prvo probno sletanje na helidrom Univerzitetskog Kliničkog centra Niš najavljeno je za u 11:15 časova.

“Vojni piloti Vojske Republike Srbije, izvršiće probno sletanje „Airbus“ helikopterom, koji se koristi za medicinski transport pacijenata, radi pripreme i maksimalnog obezbeđenja zdravstvene podrške i pružanja zdravstvenih usluga, ukoliko bude potrebe, a zbog organazacije predstojećeg evropskog takmičenja skijaša na Kopaoniku, koje će trajati od 22.02.-26.02., ove godine”, navodi se u saopštenju u UKC Niš.

 

Niš je prvi u grad u Srbiji koji je dobio helidrom napravljen po svim standardima. Prema ranijim najavama tadašnjeg direktora KC Niš dr Zorana Radovanovića Niš je grad koji se nalazi na raskrsnici puteva, tako da će helidrom pomoći da se pacijenti u veoma kratkom roku transportuju u neku drugu zdravstvenu ustanovu.

Radovanović je rekao da je za transport sanitetom do Beograda potrebno bar dva i po do tri sata, računajući izlazak iz Niša i ulazak u Beograd, dok je helikopterom potrebno duplo manje vremena.

„Posebno je prednost to što će se helidrom nalaziti u nastavku parkinga, pored zgrade novog Kliničkog centra, pa pacijent može da se prebaci brzo u helikopter, ne mora da se vozi do neke lokacije koja je pogodna za sletanje“, govorio je tada Radovanović za Niške Vesti.

 

U saradnji sa direktoratom Civilnog vazduhoplovstva lekari UKC Niš već su prošli edukaciju za pravilan i bezbedan ulazak osoblja sa pacijentom u helikopter.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com