Društvo

Priznanje za Grad Niš od Nacionalne službe za zapošljavanje

Povodom obeležavanja 96 godina rada i postojanja Nacionalne službe za zapošljavanje dodeljena su priznanja i zahvalnice poslodavcima, privrednim društvima i lokalnim samoupravama. Priznanje za najveći doprinos u ovlasti zapošljavanja dobio je Grad Niš, ono je na svečanosti u Klubu poslanika u Beogradu uručeno gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću.

Grad Niš je budžetom za narednu godinu opredelio 30 miliona dinara za finansiranje programa stručne prakse,subvencija za zapošljavanje, kao i subvencija za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima. U programe i mere aktivnog zapošljavanja do sada je u Nišu uključeno više od 350 nezaposlenih.

Pored značajnih sredstava koje Gad izdvaja za programe, saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje se konstantno unapređuje. Grad Niš pruža logističku podršku Filijali NZS Niš prilikom organizovanja sajmova zapošljavanja i profesionalne orijentacije.

Na nedavno završenom projektu IPA 2012 “EU Pomoć teže zapošljivim grupama” Grad Niš je učestvovao kao partner. Realizacijom ovog projekta otvoren je Klub za traženje posla, Centar za informisanje i profesionalno savetovanje i postavljene samouslužne stanice.

Na svečanosti je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović podsetio da je 14. decembra davne 1921. godine, Narodna skupština Kraljevine SHS usvojila zakon o zaštiti radnika, prvi na ovim prostorima, koji je bio zasnovan na principima delovanja tržišta rada. Njime je osnovana Središnja berza rada sa sedištem u Beogradu.

Finansijskim planom za 2018. predviđeno je da se iskoristi 3 milijarde i 650 miliona dinara za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja i 550 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Plan je da NSZ unapredi mere dodatnog obrazovanja i obuke, stručnu praksu i obuke na zahtev poslodavca. Takođe je planiran nastavak specijalističkih informatičkih obuka u koje će biti uključeno više od 1000 nezaposlenih sa evidencije NSZ-a“- ističe direktor.

Saradnje NSZ i Grada Niša biće uspešno nastavljena i u budućem periodu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com