DruštvoRegion

Pridružite se planinarima, pređite stazu oko sela Vrmdže i uverite se zašto se ovo mesto zove i „Sokobanjski San Marino“

U nedelju, 14.juna 2020.godine, Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje rekreativnu akciju prelaska čuvene planinarske staze oko sela Vrmdža, kod Sokobanje.

Na ovoj trasi, čija je ukupna dužina 17 kilometara, počev od 2014.godine, svakog marta meseca, održava se manifestacija u čast planinarske slobode i dostojanstva, ali je ove godine, manifestacija bila otkazana, zbog nadolazeće epidemije koronovirusa. Ova manifestacija jedna je od najmasovnijih na jugu Srbije, redovno ima i međunarodni karakter. Prošle, 2019.godine, kružnu stazu oko sela Vrmdža prešlo je 1115 registrovanih, upisanih učesnika, po procenama čak oko 1500, te je šesta akcija u selu Vrmdža bio i najmasovniji planinarski događaj u celoj Srbiji tokom 2019.godine.

“Ovoga puta, u drugačijem obliku, bez pratećih kulturnih sadržaja, i bez učešća planinara iz ostalih krajeva Srbije i susednih zemalja, Planinarsko društvo „Preslap“, za svoje članove i prijatelje izvodi akciju prelaska kružne staze oko Vrmdže, kako bi se tradicija okupljanja planinara u Vrmdži na neki način održala”, kaže Miroslav Dokman iz Planinarskog društva “Preslap”.

Foto: Miroslav Dokman

Selo Vrmdža, u blizini Sokobanje, u podnožju planine Rtanj, okruženo je stenama, te je prozvano i „Sokobanjski San Marino“. Jedno je od retkih sela na Balkanskom poluostrvu, u kome se broj stanovnika povećava, gde se doseljavaju ljudi iz svih krajeva Srbije, a ima i novih meštana iz Italije, Rusije, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država. Selo Vrmdža ima i svoj seoski muzej, sa eksponatima iz domaćinstava Vrmdže iz 19.veka.

Foto: Miroslav Dokman

Planinarsko društvo „Oštra čuka“ Sokobanja uredilo je i obeležilo kružnu stazu oko Vrmdže, čija je ukupna dužina 17 kilometara.

“Na stazu se polazi sa brda Crkovac, zatim se ide uz Vrmdžansku reku, do poznate „deda Mijine vodenice“, koja bez prekida radi dva i po veka. Sledeće odredište je izvor Vrmdžanske reke, sa koga se voda može piti, a potom se dolazi do Vrmdžanskog jezera, malog po površini, ali prirodnog. Vrmdžansko jezero je i mesto gde je oktobra meseca 1877.godine zabeležen prvi pad meteorita na području Srbije. Sa ovog mesta odlično se vidi obližnji Rtanj, ali iz zapadne perspektive. Od Vrmdžanskog jezera, staza vodi do mesta Oblozi, koje je i razvođe Sokobanjske i Crnorečke kotline, i smatra se mestom gde se iz pravca severa završava ogroman masiv Кarpata, čiji je početak na granici Poljske i Slovačke. Vrmdža je zato najjužnije karpatsko selo. Od Obloga, planinarke i planinari ulaze u selo Vrmdža, i usput se penju na tri vrmdžanske stene: na stenu Vidikovac, na stenu Sokolovica i na stenu Latin grad, koja je i simbol ovog sela. Pristup do ovih stena je potpuno uređen i apsolutno bezbedan”, objašnjava Dokman.

Foto: Miroslav Dokman

Ova planinarska staza spada u lake i nju mogu preći i rekreativci sa prosečnom kondicijom.

Planinarsko društvo „Preslap“ darivaće selu Vrmdža, za eksponate u seoskom muzeju, i zanimljive poklone – maramu i rukavice koje je Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva „Preslap“, nosio na sebi kada se 15.februara 2020.godine popeo na vrh Akonagva (6962 m), u Argentini, najvišu tačku južne i zapadne polulopte planete Zemlje.

Vrmdža kod Sokobanje

„O LIJEPA, O DRAGA, O SLATКA SLOBODO…“

 

Zahvaljujući održavanju ove planinarske akcije, u Vrmdži su pokrenuta još dva razvojna projekta: na stenama Nikolin kamen i Devojački kamen uređeno je čak stotinak smerova za sportsko penjanje, a svakog leta održava se i filmski festival ekološkog i turističkog filma – „Vrmdža fest“.

U organizaciji Planinarskog društva „Preslap“, na akciju se polazi u nedelju, 14.marta, u 07:00 sati, sa parkinga tržnog centra „Roda“ u Nišu. Troškovi prevoza su 600 dinara. Svi zainteresovani za učešće na ovoj laganoj akciji, iz Niša i okoline mogu se prijaviti kod vodiča Planinarskog društva „Preslap“,Miroslavu Dokmanu (telefon: 062205977) i Vladimiru Mitroviću (telefon: 0642634692).

Vodiči će pružiti i sve dodatne informacije i savete oko obuće, odeće i opreme.

https://vidisrbiju.rs/jula-vrmdza-fest-2020/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com