Društvo

Preti li vojvođanska oblačinskoj višnji?

„Bez udruživanja, primene savremenih tehnologija, proizvođači sa juga Srbije ne mogu biti konkurentni i to loše utiče na voćarsku proizvodnju u ovom delu zemlje”,  rekao je profesor dr Zoran Keserović sa  Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu na savetovanju „Stanje voćarske proizvodnje juga Srbije i prednosti udruživanja” koje je organizovala Privredna komora i saradnji sa emisijom o poljoprivredi Agro Jug, a prognoza da višnjari sa juga Srbije neće moći da opstanu na tržištu više je nego zabrinjavajuća kao i podatak da postoji mogućnost da Oblačinska višnja postane vojvođanski brend.

Osnovni  cilj ovog savetovanja je  bio predstavljanje voćarske proizvodnje juga Srbije, analiza stanja, ali i predlog mera za poboljšanje proizvodnje, te perspektive razvoja voćarstva  i prednosti udruživanja.

Na savetovanju je istaknuto i da je u Nišavskom , Pirotskom i Topličkom okrugu preko 10.000 hektara pod zasadima voća. Stoga je unapređenje proizvodnje i konkurentnosti, zajednički nastup na tržištu, veoma važan za razvoj ovog kraja. Zbog toga je neophodno da proizvođači počnu da razmišljaju na tržišni način, da se organizuju kada je u pitanju i proizvodnja i prodaja višnje, ali i da prihvate i uvedu nove tehnologije u proizvodnji ovog voća. Da bi opstali moraju, pre svega, da ukrupne proizvodnju i udruže se u zadruge kako bi zajednički nastupali na tržištu. To bi, smatraju stručnjaci, smanjilo njihove troškove, a sa druge strane povećalo njihovu konkurentnost na tržištu.

“Preko 90 posto poljoprivrednih proizvođača ima do 10 hektara, a oni mogu biti konkurentni  jedino ako se bave radno intenzivnom proizvodnjom a to je voćarskom, povrtarskom, pčelarskom, ukrasnim i lekovitim, aromatičnim biljem”, čulo se između ostalog na savetovanju.

Kako je profesor dr Zoran  Keserović istakao  na jugu Srbije postoji veoma mnogo problema kada je u pitanju izbor terena za podizanje zasada , pripreme zemljišta, sadnja.

„Dosta je problema vezano i za samu tehnologiju proizvodnje”, dodao je on . “Posebno je dosta problema bilo sa višnjom sa ovih prostora, iz opštine Merošina. Cena Oblačinske višnje je bila izuzetno niska što je dovelo do toga da neki  proizvođači nisu želeli ni da je beru, dok je u Vojvodini situacija sasvim drugačija”.

Prema rečima profesora dr Zorana Keserovića ovaj problem može da se prevaziđe uz pomoć odgovarajućih institucija.

„Plašim se da ukoliko se proizvođači oblačinske višnje u ovom delu Srbije ne budu udruživali , ako ne primene savremene tehnologije, ne budu imali svoje tunele za duboko smrzavanje , za četiri do pet godina neće biti uopšte konkurentni , jer se ogromne plantaže podižu u Vojvodini,  gde se primenjuje savremena mehanizacija, savremeni tresači, čak i kombajni za berbu višanja“ , rekao je Keserović.

Dragan Paunović koordinator za poljoprivredu privredne komore Srbije , regionalne privredne komore za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug kaže će podizanje voćnjaka u Vojvodini biti sve više prisutno, a  višnja postaje vodeća voćna vrsta na ovom području. To je već velika opasnost za ovaj kraj.

„Proizvođači moraju da razmišljaju u skladu sa trenutkom u kome živimo . Ne može se razmišljati da nama neko nešto treba da  odradi . Ovo je vreme digitalizacije i kompjutarizacije i vreme kapitalizma. Država mora da odradi nešto, ali samo kada su u pitanju mere koje su u domenui države a zakoni tržišta su posebni zakoni ekonomije“, dodaje Paunović.

Učesnici skupa su se složili da  država treba da daje  veće subvencije kako bi se pospešila proizvodnja.

„Subvencije po hektaru u našoj državi, u odnosu na države u okruženju i države Evropske unije,  su  višestruko manje, a  one utiču na nižu produktivnost proizvođača što je jedna od osnovnih razloga i niske konkurentnosti”, istakla je Jelena Nestorov , sekretar Zadružnog saveza Vojvodine

Ona je naglasila da se može unaprediti stanje voćarstva na ovom području koje  inače ima izuzetno dobre prirodne preduslove ali relativno nisku iskorištenost tih dobrih uslova za proizvodnju , pod uslovom da se proizvođači odluče da se organizuju u zemljoradničke zadruge, ali pod uslovom i da  unapređuju tehnologiju proizvodnje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com