Hronika

IN MEMORIAM: Prof. dr Ljubomir Hadži Pešić

Jedan od osnivača Poliklinike “Varnava”, doajen srpske interne medicine, prof. dr Ljubomir Hadži Pešić preminuo je u 90. godini.

Radio je kao lekar opšte prakse, internista i kardiolog u raznim ustanovama u Nišu i Niškoj Banji.

Bio je jedan od prvih fulbrajtovih stipendista koji se usavršavao u SAD, a potom i u Engleskoj, Norveškoj i Zapadnoj Nemačkoj.

Dugi niz godina bio je redovan profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, šef predmeta interne medicine i rukovodilac postdiplomske nastave iz kardiologije.

Njegovi studenti, koji su danas profesori, načelnici odeljenja, poznati lekari za njega su uvek imali samo reči hvale.

“Bio je pravi profesor, gospodin starog kova, blage naravi, ali pravednog prosuđivanja”, ističu.

Bio je redovan član Medicinske akademije Srpskog Lekarskog društva i Evropskog udruženja kardiologa. Pisac i glavni urednik velikog broja knjiga, stručnih i naučnih radova, a čak dva puta laureat nagrade grada Niša i dobitnik povelje Akademije Medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

Opelo i sahrana će se održati u petak 29. septembra od 12. 30 na Novom groblju u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Да је више људи у Нишу као што је био Љубомир Хаџи-Пешић овом граду се не би видео крај. Био је господин, одличан лекар, диван професор, прави хуманиста. Нека му је лака земља.

  2. Počivajte u miru, legendo! Bio je najkulturniji čovek, najveći medicinski stručnjak, ličnost koji je do savršenstva doveo teorijsko-praktični rad. Mi, koji smo bili njegovi učenici, ponosimo se njime. Ostavio je, zauvek, utisak najboljeg pedagoga i nastavnika. Neka vam je laka zemlja, uživajte u raju! Zaslužili ste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com