Hronika

Preminula heroina srpskog glumišta Milena Dravić

Velika srpska glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79.godini života, javljaju beogradski medji, a vest je stigla iz Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Milena se tamo nalazila na lečenju, poslednjih dana joj je bilo loše, lekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Pre dve i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog leta je boravila u Puli, Herceg Novom i na Paliću gde je promovisana monografija o njoj, navode beogradski mediji.

Milena Dravić je jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali. Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu.
Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžićem.

Filmska publika je pamtipo ulogama u filmovima “Prekobrojna”, “Jutro”, “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Javnost će je pamtiti i po ulogama u nekoliko serija, “Priče iz Nepričave”, “Policajc sa Petlovog brda”, ali je najveće simpatije gledalaca stekla ulogom Vukosave Petrović i Spomenka iz TV komedija “Pozorište u kući”.

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz.

Milena Dravić je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i Žanka Stokić za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade “Joakim Vujić”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com