DruštvoEkonomija

Preko 7.800 prijava za IT OBUKE NSZ – U Nišu se prijavilo 820 kandidata

Na konkurs za besplatne specijalističke informatičke obuke Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo se 7.859 kandidata u Srbiji i ovo je do sada najveće interesovanje za obuke koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

Najveći broj prijavljenih kandidata koji su ispunili uslove je sa područja Beograda, njih 2.963, zatim sa područja Novog Sada 826, slede Niš sa 821 i Kragujevac sa 471 kandidatom, saopstila je Nacionalna sluzba za zapošljavanje Srbije.

Najveće interesovanje je iskazano za obuke za Java programiranje 3.378 kandidata, zatim za Front-End Web programiranje 2.211, za obuke za Web aplikacije 913, obuke za PHP programiranje 532, obuke za .NET programiranje 525 i za JavaScript 300, navodi se u saopštenju.

Sledeća faza je odabir kandidata, u okviru koje se će se vršiti psihološko testiranje i provera znanja engleskog jezika, koje sprovodi Nacionalna služba. U narednoj fazi selekcije će izvođači obuka testirati osnovno poznavanje rada na računaru. Nakon toga bice odabrano samo 775 kandidata za obuku u celoj Srbiji. Prakticno to znači da ce samo 10 odsto prijavljenih kandidata dobiti šansu za obuku, ili tek svaki 10 kandidat.

Prvi ciklus informatičkih obuka počinje u septembru u 10 gradova u Srbiji, među kojima se nalazi i Niš.

Program specijalističkih informatičkih obuka predstavlja nastavak uspešno sprovedenog projekta Vlade Republike Srbije, koji je u 2017. pokrenuo Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com