Kultura

Predstavi “Cveće male Ide” Gran pri festivala “Mali Joakim”

Stručni žiri 11. Festivala profesionalnih pozorišta za decu „Mali Joakim“, koji su činili reditelj Branko Popović, kostimografkinja Snežana Kovačević i glumica Tanja Jovanović, Gran pri “Mali Joakim” dodelili su Pozorištu lutaka iz Niša za predstavu “Cveće male Ide”, po Andersenovom tekstu, a u dramatizaciji i režiji Marije Krstić.

Foto: Vanja Keser

Nagrada “Mali Joakim” za režiju, dodeljena je Mariji Krstić za režiju predstave “Cveće male Ide”, niškog pozorišta lutaka. Nagradu “Mali Joakim” za glumačko ostvarenje Mirjani
Đorđević za ulogu Male Ide
. Tako će niški lutkari sa ovog festivala u svoj grad doneti tri nagrade.

Po rečima kritičarke Festvala „Mali Joakim“ Nataše Gvozdenović, predstava „Cveće male Ide“ je „trijumvirat mašte, duhovitosti i edukacije“, dok glumci „igraju skladno, kao perfektno usklađen tim, svedeno, dajući jedni drugima prostor za igru i podršku.“

Rediteljka u centar komada stavlja Idinu ljubomoru na mlađeg brata koji je tek stigao na svet, ona umešno predstavu stvara u trijumviratu mašte, duhovitosti i edukacije. Stvara se na sceni jedan neobično maštovit svet, tako kreiran da vam je prosto drago da ste i vi kao publika njegov deo. Marija Krstić duboko je svesna edukativne uloge lutke kao posrednika između sveta dece i sveta odraslih, jer deca će pre poslušati lutku i poveriti joj se nego odraslom u velikom broju slučajeva.

Dramaturškinja Jelena Popović jasno i pažljivo predstavlja odnose među likovima u kojima se prepliće više svetova: ovaj naš, ljudski, zatim floralni koji je u dosluhu sa životinjskim ( stara lipa razgovara sa leptirima), a tu je i baštenski patuljak koji nam se obraća. Svi svetovi harmonično funkcionišu.

Predstava “Cveće male Ide” nastala je iz potrebe da se, kroz poznati sadržaj bajke, deci predstavi problem ljubomore. Mala Ida, devojčica od 5 godina, dobila je mlađeg brata. Stric Zoki, neumorna Baba Verica i zabrinuta mama Ružica, uz pomoć jednog patuljka i brojnog baštenskog i sobnog cveća, naučiće Idu da prihvati radost deljenja i druge slatke muke koje donosi novi član porodice.

Foto: Vanja Keser

Odlukom selektora Borisa Todorovića u takmičarskom programu izvedeno je 7 predstava profesionalnih pozorišta iz: Lazarevca, Kruševca, Novog Pazara, Šapca, Pirota, Kragujevca i Niša.

Dodela nagrada je večeras u 18 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice. U čast nagradjenih će, nakon dodele nagrada, biti izvedena predstava “U cara Trojana kozje uši“, Ljubivoja Ršumovića u režiji Borisa Todorovića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com