Kultura

Predstava “Mitrovdan” gostuje na sceni Narodnog pozorišta u Nišu

Predstava “Mitrovdan”, po tekstu i režiji Bratislava Petkovića, gostuje na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, u ponedeljak 12. novembra 2018. godine.

Reč je o koprodukciji Opere i teatra Madlenianum i Moderne garaže iz Beograda, koja je premijerno izvedena 9. februara 2018. godine. Uloge tumače Nebojša Ljubišić, Lako Nikolić i Božidar Stošić. Scenografiju potpisuje Vladimir Ćirić, a kostimografiju Tijana Sićević.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni pozorišta po ceni od 800 dinara u parteru i 600 na balkonu.

O predstavi:

U središtu priče su patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirović, emigrant.

Jedno od najuzbudljivijih mesta u drami „Mitrovdan“ je upravo odluka Vilhelma Krauta do tog dana bude kršten i da postane pravoslavac, nadahnut od strane ljudi kakvi su bili patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj. Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike, s tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigrantski život do svog ovozemaljskog kraja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com