Društvo

Predložena smena direktora niškog aerodroma i “Gorice”

Gradsko veće predložilo je smenu direktora Javnog preduzeća “Aerodrom Niš” Vladicu Djurdjanovića i direktora JKP “Gorica” Igora Novakovića uz obrazloženje da su omogućili da ta preduzeća u proteklih par godina isplaćuju zaposlenima plate veće od onih koji zakon dozvoljava.

JP “Aerodrom”, je kako je rečeno na sednici Veća u periodu od 2015. do 2018. godine iz meseca u mesec povećavao plate shodno svojim rezultatima.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Bandjur je na sednici veća istakao da je aerodorm od 2015. do 2018. godine povećao osnovicu za zarade za dve trećine.

“Oni su povećali vrednost osnovnice od 66 na 106. Najdrastičniji primer je jedan od šefova koji je 2015. primao 50.000 dnara, a nakon uvećenja osnovica zarade i promena naziva njegovog radnog mesta zarada mu je porasla na 100.000 dinara”, kazao je Bandjur.

On je rekao da je u protekle tri godine grad Niš iz budžeta isplatio aerodromu 276 miliona dinara za investicije, zarade i tekuće troškove, a da je ustanovljeno da su 153 miliona otišla na zarade.

“Oni su se neracionalno ponašali budžetskim sredstvima. Mi smo im davali novac a oni su “pumpali” zarade”, istakao je Bandjur.

On je rekao da se direktor niškog aerodroma rast zarada obrazložio time da se zakon koji ograničava rast zarada u javnom sektoru, ne odnosi na vazduhoplovno osoblje.

“Zakon ne ograničava rast zarada zaposlenih u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, ali zaposleni u niškom aerodromu nisu njime obuhvaćeni. Oni nisu ni piloti, ni stjuardese, ni kontroli leta, oni su zemaljsko osoblje”, naglasio je Bandjur.

Na sednici veća  predložena je i smena direktora Javnog komunlanog preduzeća “Gorica” Igora Novakovića iz istih razloga.

“Kontrolom smo ustanovili da su “Aerodrom” i “Gorica” povećali osnovicu za zarade, a a pri tom su plate povećavali promenom naziva radnog mesta. Sa promenom naziva radnog mesta od “šefa” u “koordinatora” u Gorici je recimo zarada jednog zaposlenog sa 52.000 dinara, povećana na 72.000 dinara”, izjavila je šefica odseka budžetske inspekcije Spomenka Milojević.

Ona je kaza kazala je da će javnom preduzeću “Aerodrom Niš” i “Gorici” biti naloženo da vrati iznos zarada koje su prekomerno isplaćivane.

“Ukoliko to ne urade milom, onda će to morati sudskim putem”, rekla je ona.

Milojevićeva je najavila da će inspekcija narednih meseci kontrolisati sva preduzeća “jer smatra da nije pošteno da strada samo onaj koji je uhvaćen i prijavljen, već svi oni koji rade protivzakonito”.

Menadžment Aerodroma povodom novonastale situacije oglasio se juče saopštenjem, koje možete pročitati ovde.

Odluku Gradskog veća o smeni direktora potrebno je da potvrdi i Skupština grada Niša da bi bile punovažne.

Skupštinsko zasedanje još nije zakazano iako rok za njegovo održavanje ističe 23. juna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com