Društvo

Gradsko veće menja direktora niškog aerodroma

Gradsko veće Niša upravo odlučuje o smeni direktora aerodroma “Konstantin Veliki”.

Kao razlog za smenu navedeno je povećanje plata suprotno zakonu koji ih ograničava, itaknuto je na današnjoj sednici veća.

To je juče na Niškoj televiziji najavio i gradski većnik Igor Vojinović, nakon čega se i menadžment aerodroma obratio medijima saopštenjem.

“U potpunosti demantujemo izjavu člana Gradskog veća Grada Niša, Igora Vojinovića datu na NTV Niš, u kojoj tvrdi da je Budžetska inspekcija Grada Niša utvrdila da je JP „Aerodrom Niš” Niš u ovoj godini protivzakonito isplaćivalo veće zarade zaposlenima”, ističe menadžment niške vazdušne luke.

Dodaju još da „Aerodrom Niš” Niš nije primilo nikakav dokument, zapisnik ili rešenje Budžetske inspekcije čija je višemesečna kontrola u toku.

Važećom Uredbom o radu, ovlašćenjima i obeležjima budžetske inspekcije propisano je da budžetski inspektor o izvršenoj inspekcijskoj kontroli sačinjava zapisnik o kontroli u kome navodi činjenično stanje utvrđeno u postupku inspekcijske kontrole, kao i da pre dostavljanja zapisnika o kontroli obaveštava odgovorna lica subjekta inspekcijske kontrole o završetku inspekcijske kontrole, kao i da se Zapisnik o kontroli dostavlja subjektu inspekcijske kontrole u roku od osam radnih dana od završetka inspekcijske kontrole, a da subjekat inspekcijske kontrole može uložiti, pisanim putem, primedbe na zapisnik o kontroli u roku od pet radnih dana od dana prijema zapisnika.

“Odakle ovakva saznanja”, pita se menadžment Aerodroma i dodaje da subjekat kontole, nakon dostavljanja zapisnika, ima pravo ulaganja primedbi, na njemu je da odgovori.

Izjave da je poslovanje aerodroma neodrživo, da tamo “neki” rade bez saglasnosti države, a sada i da je poslovanje protivzakonito, unose paniku kod kompanija koje posluju sa aerodromom i potpuno zaustavljaju dalji razvoj saobraćaja i novih ruta. U više navrata do sada smo davali objašnjenja aviokompanijama koje su izrazile zabrinutost za bezbedno obavljanje saobraćaja u Nišu, jer finansijska neodrživost poslovanja podrazumeva nemogućnost za vršenje osnovnih funkcija delatnosti preduzeća pa i bezbednosti. Šteta po jedva povraćeni ugled Aerodroma Konstantin Veliki kod najvećih svetskih kompanija je već učinjena, a posledica toga je i finansijska šteta zbog izostanka planiranog razvoja.

Kontradiktornost izjava gradskih zvaničnika da po njima finansijski neodrživo preduzeće bez subvencija grada isplaćuje veće zarade zaposlenima, koji su bili na minimalcu, nećemo da komentarišemo. Po prijemu zapisnika o kontroli budžetske inspekcije i upoznavanja sa njegovom sadržinom JP „Aerodrom Niš”  će dati svoj komentar.

Nakon odluke veća smenu bi morali da potvrde i odbornici Skupštine grada.

Vladica Đurđanović na čelu je niške vazdušne luke od 2014. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com