Društvo

Pravo deteta na život u porodici

Usluge u socijalnoj zaštiti trebalo da se zasnivaju na preventivnom delovanju kroz jačanje roditeljskih kompetencija, najvažniji je zaključak okrulog stola koji je u sklopu obeležavanja Svetskog dana prava deteta, organizacija SOS Dečija sela Srbija, kroz svoj program Centar za podršku porodici “Putokaz”, organizovala u Nišu pod nazivom „Pravo deteta na život u porodici“.

Okrugli sto je okupio profesionalce iz sistema socijalne zaštite koji se bave decom i mladima bez roditeljskog staranja i nevladine organizacije. Cilj ovog događaja bio je informisanje stručne javnosti o značaju poštovanja prava dece na život u porodici, kao i značaju očuvanja porodice, koja je nezamenljiva za pravilan rast i razvoj dece.

“Cilj svih koji se bave detetom, koje nije u biološkoj porodici, jeste da se to dete što pre vrati u svoju porodicu, a priprema za to bi trebalo da počne od trenutka izmeštanja deteta. Za poštovanje prava deteta na život u porodici, koje je jedno od fundamentalnih dečijih prava, neophodna je međuinstitucionalna i međusektorska saradnja. Kada je reč o saradnji institucija javnog i civilnog sektora, postoji veliki pomak u u poslednjih desetak godina”, istakli su stručnjaci na koji su bili uključeni u rad okruglog stola.

O pavu deteta da odrasta u porodici govorili su Svetlana Mančić, porodični terapeut i Dragana Stojanović, voditeljka slučaja iz Centra za socijalni rad Niš, Veselinka Jović, savetnica za hraniteljstvo, iz Centra za porodični smeštaj usvojenje Niš i Milica Mitrović, menadžerka u Centru za podršku porodici „Putokaz“.

Centar za podršku porodici “Putokaz” počeo je sa radom krajem 2013. godine, u okviru projekta prekogranične saradnje sa SOS Dečijim selima Bugarska. Po okončanju projekta, centar je nastavio da pruža podršku porodicama u riziku kroz: individualno i grupno psiho-socijalno savetovanje, školu za roditelje, klub za mlade, podršku u obrazovanju, posete porodicama u njihovim domovima.

Pored toga, saradnici Centra radili su i na osnaživanju izbegličkih porodica u prihvatnim centrima na jugu Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com