Kultura

Pozorište lutaka dobilo nova sedišta i podove

Mališani iz  Niša od marta mogu još bezbrižnije da uživaju u predstavama koje se igraju u Lutkarskom pozorištu, a nadležni u ovom dečijem teatru i roditelji dece neće strahovati da im stolice u kojima sede ne uštinu prste i tako ih povrede. Plaču i suzama zbog takvih povreda je došao kraj jer su završeni radovi na zameni stolica. U pozorišnoj sali su zamenjena sedišta i podovi, vrednost radova je  blizu 5,5 miliona dinara, a projekat je realizovala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.  Za kraj radova Lutkarsko pozorište je obišao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović , njegov pomoćnik Miloš Milošević i većnica Jelena Mitrovski, resorno zadužena za kulturu. Oni su imali i tu čast da prvi isprobaju stolice iz kojih će deca sa niškim lutkarima da putuju kroz svet bajki i mašte.

„Radovi u pozorištu su deo realizacije  projekta Gradovi u fokusu 2018.koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i u kome država učestvuje sa 33 miliona dinara, a projektu koji se tiče Lutkarskog pozorišta namenjeno je  nešto preko 5,4 miliona dinara“, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

On je dodao da se tokom razgovora sa direktorkom Lutkarskog pozorišta upoznao i sa drugim problemima sa kojima se ova ustanova u kulturi suočava.

„Grad je voljan i spreman da i te probleme reši tako da nas u narednom periodu očekuje i sanacija mokrih čvorova, a posebno je važan problem koji je vezan za grejanje ovog prostora. Pokušaćemo da problem do početka grejne sezone i to da rešemo i grejanje ovog prostora stavimo u funkciju pre svega zbog najmlađih gledalaca, ali i da Lutkarsko pozorište dobije jednu zaista reprezentativnu salu“, istako je Bulatović.

Direktorka Lutakarskog pozorišza Milica Radulović dodaje da se privode kraju radovi na zameni 220 sedišta i patosnica u gledalištu.

„Završetak radova je planiran za kraj februara, ali sve je završeno pre predviđenog roka.Deca će prvu predstavu iz novih stolica moći da gledaju u martu“, kazala je Radulović. „Za nas je ovo veliki posao i jako se radujemo zameni sedišta koja nisu menjana od oktobra 1997.godine. Imali smo puno problema sa starim sedištima i to zbog mehanizma koji se nalazio u njima“.

Nije mehanizam u starim stolicama bio jedini problem. Novo vreme je sa sobom donelo i nove standarde i nova pravila koja zarad i pre svega sigurnosti najmlađih moraju da se ispoštuju.

Pre četiri decenije kada su postavljena i sedišta i podna obloga u potpunosti su odgovarali ondašnjim standardima, merilima i propisima. Međutim, po novim standardima o propisima , pozorišta, bioskopi i drugi zatvoreni prostori koji služe za okupljanje  publike, moraju  da budu opremljena sedištima  i podnim oblogama  od nezapaljivog materijala, a to je i zahtev zakonskih propisa Evropske unije. Novim sedištima i novom podnom podlogom niško Lutkarsko pozorište je sada u potpunosti odgovorilo svetskim zahtevima, ali je postalo i sigurno mesto za najmlađe Nišlije koji ovde dolaze.

Pozorište lutaka u Nišu može da se pohvali velikim i značajnim nagradama koje osvaja na domaćim i međunarodnim festivalima, ali može da se pohvali i mnogobrojnom publikom jer godišnje ovo pozorište poseti između 27 i 30.000 gledalaca, pretežno dece predškolskog i nižeškolskog uzrasta. Kroz pozorište lutaka prođe godišnje i između 7 i 10.000 posetilaca programa gostujućih izvođača. Pozorište je i domaćin  brojnih kulturnih, umetničkih i naučnih programa  i predstavlja prostor koji diše životom i sadržajima. Takvi programi zahtevaju bezbedan i reprezentativan  objekat, sa savremenim enterijerom i prostorom koji može da se prilagodi različitim programima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com