Društvo

Potpisan sporazum za rekonstrukciju pruge Niš–Dimitrovgrad

U Beogradu je potpisan Ugovor o finansiranju rekonstrukcije pruge Dimitrovgrad – Niš i izgradnji železničke obilaznice kod Niša.

Potpisivanjem dva seta sporazuma koji se odnose na rekonstrukciju brze pruge Niš–Dimitrovgrad, kao i na podršku regionalnog stambenog programa u beogradskom hotelu “Metropol” počela je konferencija “EU – Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje”.

Prvi set sporazuma, kako je rečeno, vredan je više od 200 miliona evra, a reč je o kreditima i o bespovratnim sredstvima EU, a odnosi se na rekonstrukciju železničke pruge Niš–Dimitrovgrad, dela Koridora 10.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predsednikom Evropske investicione banke Dariom Skanapjekom o tekućim i novim infrastrukturnim projektima koji se realizuju uz podršku EIB-a. Sastanku, održanom u Vladi Republike Srbije, prisustvovao je i Gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Potpredsednica Mihajlović na sastanku je zahvalila Skanapjeku na dobroj saradnji sa EIB-om na važnim infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje, pre svega u oblasti putne i železničke infrastrukture.

Ovom prilikom je rečeno da će Vlada Srbija i EIB nastaviti da rade partnerski i na završetku tekućih projekata, kao i na novim projektima. Na današnjem sastanku potpisani su i ugovori za projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš-Dimitrovgrad za Srbiju koji su od velikog značaja, jer to znači nastavak modernizacije strateški važnog pravca, Koridora 10, i još bolje povezivanje sa regionom i Evropom.

Dario Skanapjeko, predsednik EIB-a, rekao je da je EIB zadovoljan dinamikom povlačenja kreditnih sredstava, i naglasio da je ova institucija fokusirana na podršku projektima koji doprinose povećanju konkurentnosti Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com