Društvo

Pomirili se Magični Ćira i bivši gradonačelnik Perišić

Nekadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić i poznati srpski pisac Zoran Ćirić, poznatiji kao “Magični Ćira” javno su se danas pomirili na konferenciji za medije, koja je deo medijacije koja je okončana u Osnovnom sudu u Nišu.

Poznati pisac se javno izvinio gradonačelniku Niša izvinio što ga je “svojim nepromišljenim, aposolutno idiotskim činjenjem doveo u jedno ekstremno neugodnu i uznemirujuću situaciju”.

Medijacija je pokrenuta po okončanju sudskog spora koji je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo protiv Ćirića jer je 5. decembra 2013. godine na mobilne telefone četvorice niških političara poslao sms poruke sa pretnjama Perišiću, u kojima je pored ostalog naveo da će ga “ubiti” , te da će on biti “živ raskomadan”, a “njegova deca mrtva” i “seme zatrto”.

Ćirić se na sudjenju branio tvrdnjom da je upućivanje poruka predstavljalo “performans zatvorenog tipa”, koji je realizovan po metodi Marsela Dišana, a kojim je “hteo da proveri kako političari reaguju u vanrednim situacijama”.

Osnovni sud u Nišu je u maju 2016. godine osudio Ćirića na plaćanje novčane kazne od 100.000 dunara, kao i sudskih i advokatskih troškova od oko 50.000 dinara, a Veće Višeg suda u Nišu je nešto kasnije potvrdilo ovakvu presudu.

Rezultat medijacije koja je potom usledila je javno izvinjenje, kao i to da bivši gradonačelnik odustane od gradjanske parnice za naknadu štete, a da pisac odustane od spora pred Ustavnim sudom zbog proceduralnih propusta.

Poznati pisac je na konferenciji kazao da je to što se dešavalo 2013. godine “bila njegova borba protiv sistema”, ali je to u javnosti personificirano kao Perišićeva i njegova borba.

“Mi nismo imali nikakav sukob. To je i suština ove moje muke zato što sam učinio grdnu neprijatnost čoveku koji mi ništa nažao nije učinio. Nije bilo ni profesionalnih ni ličnih sukoba i animoziteta izmedju nas dvojice”, rekao je Ćirić.

On je kazao da nema pravo da traži od Perišića da mu oprosti je dosta “zagorčao” život njemu i njegovoj porodici.

“Ljudima u principu ne verujem i ne mogu sebi da objasnim kako sam dozvolio me neki neki lokalni politikant namesti i iskoristi moju neopreznost i moju ličnu budalaštinu”, izjavio je Ćirić.

Nikakvu zlu, rdjavu nameru nisam imao, dodao je on, u šta se niška javnost mogla uveriti u protekle četiri godine.
Bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić kazao je da su postupkom medijacije obojica izbegli duge i skupe sudske procese.

On je kazao da je Ćirić puno više nego on bio žrtva jedne političke igranke manipulanata koji su želelli da da oslabe njegovu političku moć ili uticaj razvlačenjem pol sudovima.

“Time što će Ćirić, najbolji pisac kojeg je Niš ikad imao biti uvučen u jedan svet koji je njemu nepotreban i nepoznat, to njima nije bilo bitno. On se više ne vidja sa tim ljudima, niti se oni njemu javljaju verovatno im više nije ni interesantan i bitan”, kazao je Perišić.

On je istakao da vidi da je Ćiriću iskreno žao za nešto što je uradio.

“Mi sedimo zajedno, ja ću mu uvek pružiti ruku kad ga vidim, navijati u svim njegovim borbama, u borbi za novu NIN-ovu nagradu ili šta god drugo”, rekao je Perišić.

književnik je, inače, autor šest romana i više od 20 knjiga priča i pesama. Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman “Hobo”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com