Društvo

Polaganjem venaca na Trgu kralja Milana obeležene 102 godine od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Trgu kralja Milana, obeležene su 102 godine od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici Vojske, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, predstavnici Nišavskog upravnog okruga, Skupštine, boračkih organizacija i udruženja.

Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša, istakao je da bi građani trebalo da pamte svoju istoriju, ali i da teže budućnosti.

“Danas je dan kada obeležavamo svi mi, građani grada Niša, oslobođenje u Prvom svetskom ratu. Klanjamo se senima onih ljudi koji su ostavili svoje živote i poklonili za oslobođenje našeg grada. Ono što je nama svima za nauk, jeste da se borimo, da radimo za dobrobit i našeg grada i naše države i upamtimo sve one kojima se danas klanjamo, jer oni su ti koji su začeci slobode, mira i ravnopravnosti među sivma nama”, rekao je Džunić.

Foto: P. V.

Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. grada Niša, podsetio je da je Srbija, srazmerno broju stanovnika, u Prvom svetskom ratu podnela najveće žrtve.

“Danas obeležavamo 102. godinu od oslobođenja Niša u Velikom ratu. U to vreme, to je bio najveći rat na svetu, ali se odvijao na ovim prostorima. Nažalost, Srbija je srazmerno broju stanovnika, u tom ratu dala najveći broj žrtava, skoro jednu trećinu svoje muške populace i življa”, rekao je Radovanović.

Zbog rekonstrukcije i radova venci su ove godine, umesto na spomenik Petru Bojoviću, položeni na Spomenik oslobodiocima Niša.

“Iz objektivnih razloga nismo bili u situaciji da položimo vence ispred spomenika Petra Bojovića. Inače Petar Bojović je sa svojim jedinicama bio na čelu oslobodilačke vojske, koja je tada oslobodila Niš”, zaključio je Radovanović.

Dan kada je Niš oslobođen u Prvom svetskom ratu

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com