Kultura

Poezija mladog niškog pesnika pred Prokupčanima

Promocija knjige poezije „Erinerung“ Ilije Fonlamova Franciskovića, prva izvan Niša, biće održana u sredu, 17. maja, u Prokuplju, u zdanju Narodnog muzeja Toplice, sa početkom u 19 časova. O knjizi će govoriti teolog i književnik, Daniel Jovanović, kao i sam autor zbirke pesama, prvonagrađene Međunarodnom nagradom za poeziju „Venac-Vijenac-Venec“ za 2016. godinu.

Promocija „Erinerunga“ deo je nacionalne manifestacije Muzeji Srbije od 10 do 10 – Noć muzeja, a sama organizacija promocije nagrađene zbirke biće realizovana u saradnji Narodnog muzeja Toplice i Književnog društva „Rade Drainac“ iz Prokuplja.

„Manifestacija počinje Izložbom radova učenika drugog razreda prokupačkih osnovnih škola, a završava se 20. maja Izložbom u Galeriji „Fil art“ u takozvnoj Noći muzeja. Iako Narodni muzej Toplice u programu svog rada ne praktikuje organizacije promocija književnih dela, ovoga puta smo bili i više nego zainteresovani da prvog laureata ove, već sada, prestižne nagrade, ugostimo upravo kod nas. Stoga će promocija Ilijinog dela biti jedna od značajnijih tačaka ovogodišnjeg programa, a možda i najznajčajnija, te vas pozivam da je posetite“, kaže organizator programa, Milena Stanković.

Da promociju zbirke svakako treba posetiti, već govori činjenica da će o istoj govoriti prokupački književnik i teolog, Daniel Jovanović. Jovanović iza sebe ima opus od tri izdata i zapažena dela „Gorela je cvetna Nica“ (1990), „Anđeli su umorni” (2002) i „Stvarnost je lepša” (2012). Ilijine stihove će kazivati Milena Stojanović i Mihajla Karakašević, dok će čitav program muzikom ulepšati učenici Muzičke škole “Kornelije Stanković“ iz Prokuplja.

„Izuzetna je čast sarađivati sa mladim, ambicioznim i uspešnim ljudima poput Fonlamova Franciskovića. Književno društvo „Rade Drainac“ iz Prokuplja otvoreno je za saradnju sa mladim naraštajima, i iznad svega vidi veliki značaj u podršci koju im treba bezrezervno pružiti. Ilija je najmlađi autor u promociji čijeg dela naše Društvo učestvuje, a verujem da će ovo biti početak plodonosne i uspešne saradanje“ – nagoveštava predsednik Književnog društva „Rade Drainac“, Saša Milovanović.

Zbirka pesama i eseja „Erinerung“ doživela je i svoje treće izdanje, što je za taj vid književnog stvaralaštva danas retkost. A, ta činjenica je svrstava u red uspelijih zbirki poezije na našoj knjiženoj sceni u poslednje vreme. Promocija zbirke u Prokuplju prva je u nizu koja će se održati van Niša, do kraja godine se očekuju promocije u ostalim gradovima u Srbiji, a zatim i u regionu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com