Kultura

Počinje „Constantinus“, festival umetničke muzike

Osmi festival “Constantinus’’ ove godine održava se od 22. do 24. septembra u sali Simfonijskog orkestra u Nišu i biće besplatan za publiku. Tokom tri festivalske večeri, za ljubitelje umetničke muzike pripremljeno je pet koncerata klasike i džeza. “Constantinus” počinje u petak, 22. septembra u 20 sati.

Memorijalnim koncertom u čast velikog srpskog kompozitora, violiniste i prvog profesora Muzičke akademije u Beogradu, Petra Stojanovića čime se obeležava 140 godina od njegovog rođenja, počeće ovogodišnji “Constantinus”, najavio je osnovač i direktor ovog festivala, violinista Igor Aleksić.

Foto: Constantinus

Po njegovim rečima, publika će prvi put moći da čuje Stojanovićeve kompozicije koje će na violini izvesti sam Aleksić, uz pijanistu Bojana Mladenovića.

Prve večeri nastupa i klavirski kvintet Altro senso koji čine članovi Beogradske filharmonije.

Drugog dana Festivala od 18 časova predstaviće se trinaestogodišnja violonistkinja Veronika Mona Bogić iz Beograda, ovogodišnji laureat nagrade Constantinus koja se dodeljuje najperspektinijim mladim muzičarima mlađim od 18 godina. Ona će nastupiti  uz klavirsku pratnju Biserke Marković, takođe u Sali Simfonijskog orestra.

Iste večeri od 21 sat nastupa Misty jazz kvintet u čast čuvenog niškog muzičara i profesora Bratislava Anastasijevića, koji je jedan od osnivača Nišvila, a preminuo je  pre 25 godina.

Foto: Constantinus

Poslednje večeri festivala, takođe u 18 sati nastupa laureat nagrade Constantinus iz 2012. godine, pijanista Vladimir Aćimović koji je, iako ima tek 15 godina stipendista Internacionalne muzičke akademije u Lihtenštajnu, a osvojio je i veliki broj prvih nagrada na takmičenjima u Srbiji, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Italiji i Češkoj.

Poslednji će na festivalu nastupiti, u nedelju od 21 sat džez sastav Naiss blue koji će premijerno koncertno predstaviti svoj drugi CD na kome se nalaze džez obrade filmske muzike poznatog srpskog kompozotora Zorana Simjanovića.

Od osnivanja 2010. godine, festival Constantinus uživa podršku Grada Niša, a  najavljena je i mogućnost da se manfestacija uvrsti u kalendar gradskih manifestacija. Poslednje dve godine, pokrovitelji festivala su i Delegacija EU u Srbiji, kao I EU info kutak Niš.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com