Kultura

Koncert eminentnih italijanskih muzičara u Nišu

Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Fakultet umetnosti u Nišu predstavljaju koncert dvojice eminentnih italijanskih muzičara – Mario Stefano Pietrodarchi, bandoneon i Luca Lucini, gitara u pratnji gudačkog kvinteta “Constantinus”. Koncert će se održati u sredu, 16. marta 2016. godine sa početkom u 20 sati u Galeriji Sinagoga u Nišu, Davidova br. 2. Ulaz na koncert je besplatan.

Mario Stefano Pietrodarchi rođen je u Atesi (Italija) 26. decembra 1980. Počeo ja da uči harmoniku sa devet godina, a kasnije se latio bandoneona. Diplomirao je na muzičkoj akademiji ” S.Cecilia” u Rimu, Italija 2007. godine. Osvojio je Svetski trofej C.M.A. za seniore u Lorijanu, Francuska (21-24. septembar 2001. godine). Godine 2006. gostovao je sa Mirabasi Gabrijelom i Tonolo Pjetrom na džez festivalu u Montrealu – “Boje mora” – zahvaljujući projektu izdavačke kuće EGEA. Svirao je u Koloseumu (Rim) sa Andreom Bočelijem, Georgiju Anđelom i Grimineli Andreom, u pratnji Simfonijskog orkestra Abruco, 25. maja 2009. godine. Manifestacija “Zora razdvaja svetlost od mraka”, kao pomoć žrtvama zemljotresa u Abrucu bila je jedinstvena i emitovana širom sveta putem RAI 1 i RAI SAT. Nastupao je sa Omladinskim orkestrom Italije na Koncertu za život i mir, u Vitlejemu, emitovanom širom sveta putem RAI, 25. decembra 2010. godine. Svirao je kao solista u Omladinskim orkestru Italije u okviru novogodišnjeg koncerta u Gradskom pozorištu u Firenci, 1. januara 2010. godine. Izvodio je u Areni u Veroni, zajedno sa Ervinom Šrotom u okviru svečanosti povodom 150 godina od italijanskog ujedinjenja, 1. juna 2011. godine, što je uživo emitovano na RAI 1. Uz podršku Internacionalnog orkestra Italije pod upravom M. Omera Velbera, svirao je kao solista u premijernom izvođenju za harmoniku-mandolinu-Mag Tape i orkestar “Povratak šakala”, izraelskog kompozitora Majkla Volpa, 1. avgusta 2011. godine. Iste godine snimio je DVD “Uživo u Portofinu” na gostovanju sa Andreom Bočelijem. Nastupao je 2013. godine na gostovanju sa Andreom Bočelijem, Rikardom Kočijantom, Pino Danijelom i Simonom Molinari u događaju “Pozorište tišine”. Izvodio je kao solista zajedno sa Andreom Bočelijem u sportskoj areni Ulker u Istanbulu 22. februara 2014. godine. Bio je protagonista u produkciji “Verdijev ples”, u koreografiji Miše Van Hekea u Operskom pozorištu u Rimu, od 15. do 19. aprila 2014. godine. Pored nastupa u Italiji, koncertirao je i u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji, Nemačkoj, SAD, Poljskoj, Portugaliji, Finskoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Kanadi, Jermeniji, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Belorusiji i Kini.

Mario2

Luca Lucini rođen je u Salu 1971. godine. Počeo je da uči klasičnu gitaru sa osam godina. Usavršavao se kod Giampaolo Bandinia i Giovanni Puddua, a pohađao je i majstorske kurseve sledećih muzičara: Paolo Paolo Pegoraro, Aniello Desiderio, Alvaro Pierri, Tilmann Hoppstock, Oscar Ghiglia i trio iz Parme. Pobednik je više takmičenja. Nastupa i kao solista i u kamernim muzičkim ansamblima sa muzičarima kao što su: violinista Marco Fornaciari, dirigent José Luis Basso, violinista Nobuhiko Asaeda. Izvodio je u Evropi i Aziji na velikim muzičkim festivalima, poput 67-og izdanja Muzičkog maja u Firenci, Sezone kamerne muzike 2005/2006. godine Filarmonijskog orkestra grada Tokija, “Vikenda Mocarta” u Ravelu, Festivala radija Francuske i Monpeljea, Festivala Torekjara, Internacionalnog festivala gitare u Parmi “Nikolo Paganini”, Internacionalnog festivala gitare u oblasti Friuli Venecija Đulija. Zajedno sa bandoneonistom Mariom Stefanom Pjetrodarkijem, sarađuje sa novinarom Lukom Paljarijem u emisiji pod nazivom “Iza vode” posvećenoj čuvenom fudbaleru Renatu Čezariniju. Nastupa u okviru dua u emisijama pesnika i scenariste Tonina Guere: “Odiseja”, sa glumcem Ivano Marescotti, “Fantastični rečnik”, sa glumicom Meme Fiano – svirajući originalnu muziku Andrea Scarponea. Svirao je kao solista sa Beloruskim državnim kamernim orkestrom i izvodio svetsku premijeru Koncerta za gitaru i orkestar Andrea Scarponea 20. marta 2009. godine. Umetnički je direktor festivala “Pomeriggi musicali di Salò” i “Corsi di alto perfezionamento di Tignale”.

Kamerni ansambl “Constantinus” osnovan je sa željom da se muzička umetnost afirmiše kroz izvođaštvo, produkciju i edukaciju na najvišem profesionalnom nivou. Registrovan kao udruženje 2006. godine ansambl nastupa u različitim formacijama, od dua do kompletnog kamernog orkestra, a čine ga profesori i studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu. Članovi ansambla “Constantinus” rado nastupaju na značajnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu: NIMUS, Deia festival de musica, Internacionalne horske svečanosti, Skopska jesen, Mokranjčevi danii dr. Prepoznajući vrhunski izvođački kvalitet ansambla, eminentni umetnici iz zemlje i inostranstva kao što su: Valery Oistrakh, Manfredo di Crescenco, Andrey Andreev, Lidya Radionova i dr. često saradjuju u projektima pomenutog udruženja U sezoni proslave jubileja, 10. godina postojanja ansambla, pored saradnje sa izuzetnim instrumentnalistima iz zemlje i inostranstva “Constantinus” želi da promoviše i istaknute mlade umetnike iz našeg okruženja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com