Društvo

Počelo grejanje, ogrevno drvo jeftinije nego prošle jeseni

Niška „Gradska toplana“ od jutros greje stanove i poslovni prostor korisnika koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja. Prema obećanju predstavnika tog niškog javno komunalnog preduzeća, cena daljinskog grejanja neće biti promenjena do Nove godine, tako da će tokom oktobra, novembra i decembra korisnici plaćati 7,11 dinara po kilovat satu utrošene toplotne energije, a fiksni ceo deo cene 28.73 dinara po kvadratu.

Nišlije koje se greju na ogrevno drvo ove jeseni su ga kupovali i kupuju ga po nešto nižim cenama od prošlogodišnjih. Za kubik bukve ili hrasta potrebno je od 8.000 do 8.500 dinara, dok je prošle godine koštao od 9.000 do 10.000 dinara.

Prema rečima prodavaca razlog pojeftinjenja je manja tražnja i veliki broj prodavaca koji nude ogrevno drvo.

„Prošle godine je vladao strah među ljudima da li će tokom zime biti dovoljno struje i gasa zbog rata u Ukrajini, pa su ogrevno drvo kupovali i oni koji se greju na struju. Drva su se mnogo tražila, pa im je i cena bila visoka“, rekao je Ivan Milosavljević iz Niša koji skoro dve decenije prodaje ogrevno drvo. Seča i cepanje ogrevnog drveta su, međutim, poskupeli sa prošlogodišnjih 800 na 1.000 dinara po kubiku.

Cena peleta je nepromenjena u odnosu na prošlu godinu i tona iznosi oko 36.000 dinara, dok tona uglja košta od 18.000 do 22.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com