Zdravlje i zdrav život

POČELA SEZONA KRPELJA: U slučaju ujeda najbolje je javiti se lekaru

Sunčane dane mnoge porodice provode u prirodi, ali posle lepo provedenog dana, ljude često kod kuće sačeka neprijatno iznenađenje kada na koži vide krpelja. Zdravstveni radnici  podsećaju da je najbezbednije da krpelja izvadi stručno lice, a ukoliko ipak rešite da ovaj mali zahvat odradite kod kuće postoje određena pravila koja morate poštovati.

Kada posle dana provedenog u prirodi dođete kući, neophodno je da pregledate kožu jer se vrlo često desi da  naiđete na nezvane goste – krpelje. Ubodima ovih insekata najizloženija su deca, koja tokom igre često prolaze kroz visoku travu, koja je inače krpeljima prirodno stanište.

“Roditelji se sve ređe odlučuju da mali zahvat vađenja krpelja urade kod kuće, već potraže pomoć stručnjaka, što i jeste preporuka” navodi Jelena Držajić, glavna sestra na pedijatriskom odeljenju Doma zdravlja.

Ukoliko ipak rešite da krpelja vadite sami, kod kuće, postoje određena pravila, objašnjava ona. Za početak, pre intervencije nikako ne smete tretirati kožu ni alkoholom, ni uljima, ni sapunicom… Krpelj se vadi isključivo pincetom.

“Pinceta se prislanja na telo krpelja, treba da bude što bliže koži… Zatim laganim, ujednačenim pokretima povlačimo krpelja naviše. Nikako ne smemo okretati pincetu, jer onda glava krpelja može ostane u koži. Onda se stvari komplikuju i takvog pacijenta šaljemo u hiruršku ambulantu“, dodaje Držajić.

Da bi se ujedi krpelja sprečili svakako je najvažnija prevencija. Za početak to je izbegavanje neuređenih travnatih površina, nošenje dižih čarapa kao i odeće sa dugim rukavima i nogavicama. Ipak, s  obzirom na to da su ujedi ovih insekata vezani za lepo vreme, pa u prirodi svi nose letnju garderobu, poželjno je nanošenje sredstava protiv uboda insekata koja se mogu naći u apotekama, dodaje Držajić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com