Društvo

POČELA PRIPREMA ZIMNICE ZA STUDENTE: 30 tona turšije se čuva u atomskom skloništu

U centralnoj kuhinji Studentskog centra Niš je počela priprema zimnice koja se čuva u najvećem špajzu u Nišu površine od 400 kvadrata koji je nekada bio atomsko sklonište, i po tome su jedinstveni u Srbiji jer je u svim ostalim studentskim centrima domaća zimnica zamenjena industrijskom.

Dakle, ukiseljene paprike su na sigurnom mestu sve dok se ne nađu u tanjirima studenata. Prema rečima Miljane Stojanović, koja je u Studentskom centru zadužena za odnose sa javnošću, ove godine će biti pripremljeno 30 tona zimnice za oko 6.000 studenata koliko ih se hrani u menzama, a dnevno se pripreme dve, do dve i po tone zimnice koja će se na meniju u menzama naći krajem oktobra.

Zaposleni u Studentskom centru Niš imaju ozbiljan zadatak. Da 30 tona povrća proberu, zatim operu, a onda ga predaju majstoru za pripremu marinade u kojoj će povrće da prezimi. A majstor marinade je Milisav Filipović koji već pet godina priprema zimnicu za niške studente.

“Pet godina radim ovo, ali recept za marinadu je moja tajna”, kaže Filipović. “Najvažnije mi je da na proleće burad ostane prazna jer to znači da su studenti bili zadoboljni”.

Prva tura turšije je već pripremljena i sada treba da odstoji neko vreme. Nakon toga dolaze stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje u Nišu po uzorke. Kada centar od njih dobije potvrdu da je sve u redu, turšija može da se posluži mladim akademcima.

“Za ovu zimu smo predvideli sedam tona turšije”, kaže Miljana Stojanović. “Količinski se najviše kiseli kupus, 8 tona, jer njega koristimo i za pravljenje jela, kiselog kupusa ili sarmi. Potom slede kornišoni koje sada pripremamo, nešto preko 6 tona, a onda dolazi karfiol, tri tone, pa tona šargarepe i po 500 kilograma zelenog paradjza i ljutih papričica”.

Ona dodaje da se zimnica za studente priprema u strogo kontrolisanim uslovima.

“Za nas je priprema zimnice na ovaj način važna iz dva razloga”, kaže Miljana. “Studentima nudimo provereno zdravu hranu, a sam Centar na ovaj način štedi jer bi nas kupovina ove količine zimnice koštala tri puta više. Sve poljuprivredne kulture koje dođu kod nas u Studentski centar su uzgajane u skladu po Global gep standardu koji predstavlja najviši standard zaštite hrane, a ujedno obuhvata i kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica”.

Niški studenti imaju jedinstvenu privilegiju da u toku zime jedu domaću zimnicu kakvu, inače, pripremaju njihove majke ili bake.
Slađana Arsović, tehnolog, dodaje da, kada počne priprema zimnice svi budu angažovani na ovom poslu. dodaje da se sa pripremom zimnice počelo 10.septembra.

“Nekada smo stavljali i preko 40 tona zimnice, a kako se koje povrće bere, tako ga mi pripremamo”, objašnjava Arsović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com