Virus KoronaZdravlje

POBEDIO KORONU POSLE 34 DANA NA RESPIRATORU: “Pravo je čudo što sam živ”

Goran Stevanović (54) iz doljevačkog sela Belotinac pobedio je koronu posle 34 dana na respiratoru i borbe sa ovim opakim virusom. Goran je pacijent koji je najviše vremena proveo na veštačkoj ventilaciji i uspešno se oporavio. Vratio se sa 38 kilograma manje, ali se vratio svojoj porodici.

Stevanović ne zna tačno gde i kako se zarazio virusom korana, ali se seća da je 7.marta bio na Sajmu vina u Beogradu gde je bilo izlagača i iz Italije, Španije i Grčke. Četiri dana kasnije pojavili su se simptomi, a 22.marta je primljen na Infektivnu kliniku. Urađene analize su potvrdile da je zaražen koronom. Tog trenutka je počela njegova borba za život koje on u jednom periodu nije bio ni svestan. Na respirator je priključen 1.aprila.

“Kada sam video da raspakuju aparat i razvlače creva, bio sam zbunjen. Setio sam se nečijih reči da od onih koji završe na respiratoru, malo njih se probudi. Nisam imao vremena da se uplašim, za petnaestak minuta zapao sam u san iz koga sam se probudio, kako su mi rekli 4. maja. I dalje se ničega ne sećam do 10. maja”, priča Goran pokušavajući da se seti najgorih dana u svom životu.

Tek kada se probudio posle 34 dana na respiratoru Goran je počeo da shvata kroz koju i kakvu agoniju je prošao. U tom trenutku nije mogao da govori niti da se pomera.

“Na poziv mog lekara Steve Stanišića došli su fizioterapeuti, koji su počeli da rade sa mnom i zahvaljujući kojima sam ponovo prohodao”, dodaje Goran.

Da je na respiratoru proveo 34 dana saznao je od brata i supruge jer je za njega vreme kada je priključen na aparat bukvalno stalo.

“Nisam mogao da verujem svojim ušima.Shvatio sam da je pravo čudo što sam živ. Verujem da je tome doprinelo što sam bio u dobroj fizičkoj kondiciji, igrao sam fudbal, nisam tabletu u životu popio, objašnjava Stevanović.

Foto: V.P.

Goran se kući vratio 3. juna.

“Vratio sam se ženi, deci, unucima i sada sam srećan čovek. Promenio sam i prioritete u životu, shvatio šta je važno – zdravlje, porodica to je ono što je nemerljivo, sve ostalo mi je u drugom planu. Jer, kada je čovek na nogama ne razmišlja mnogo o životu, tek kada mu se desi ovo što je mene zadesilo, ima vremena da o svemu razmisli i da shvati šta je zaista važno”, kaže Goran Stevanović.

Goranov lekar specijalista infektolog anesteziolog Steva Stanišić kaže da je on imao sreće jer kako kaže, i u Njujorku samo deset odsto od onih koji su na respiratoru prežive.

“Mnogo truda je uloženo u njegov oporavak, neprestano smo pratili sve parametre i reagovali u skladu sa njihovom promenom. Da li će ljudi živeti ili ne zavisi od stanja imunog sistema. Imali smo mlade i zdrave ljude koji su prošli gore od Gorana. Sve zavisi od toga kako će se imuni sistem ponašati u kontaktu sa virusom. Imamo hronične bolesnike, na dijalizi, retko ko od njih završi na respiratoru iako imaju slab imunitet. Sa druge strane imali smo bildere, kao od brega odvaljene koji su podlegli bolesti”, objašnjava Stanišić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com