Društvo

POBEDA NURDORA: Roditeljima omogućeno odsustvo uz 100% zarade

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od karcinoma (NURDOR) se već pet godina bori da se, roditeljima teško obolelih mališana, omogući bolovanje za sve vreme lečenja i stroprocentna naknada zarade.

Posle pet godina ova inicijativa ušla je u nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi, pred poslanicima trebalo da se nađe polovinom ove godine.

„U nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju ušle su odredbe da će roditelji deteta koje se leči od malignih bolesti imati mogućnost da budu na bolovanju koliko god je to potrebno, kako bi sve vreme bili uz svoje dete. Naknada zarade će biti 100%“, kaže Mrija Tomić, iz NURDOR-a..

Kako su objasnili u Ministarstvu zdravlja, o produženju bolovanja odlučivaće najviši stručno – medicinski organ, na predlog zdravstvene ustanove u kojoj se dete leči.

Po trenutno važećem Zakonu o zdravtstvenom osiguranju, roditelji obolele dece imaju pravo na bolovanje, ali samo do četiri meseca, i za to vreme im se isplaćuje 65% naknade zarade.

Dr Goradana Kostić, lekar hemato – onkološkog odeljenja Dečije interne klinike u Nišu, objašnjava da lečenje nekada može da traje i godinu dana, a da je prisustvo roditelja i njegovo učešće – neophodno.

“Roditelji najbolje poznaju svoje dete i od njih u mnogome zavisi i lečenje i oporavak deteta. Neki roditelji imaju čak i posebnu svesku gde beleže šta je dete primilo, kakave je simptome imalo.. Nama su sve te informacije jako važne. Kod dece čiji roditelji aktivno učestvuju u lečenju, zaista se vidi poseban napredak”, kaže doktorka Kositć.

Ona dodaje da je za roditelje, čitavu porodicu, najteži prvi udarac, kada saznaju da im je dete bolesno. Od tog trenutka kreće njihova zajednička borba, a kako kaže, retko koji roditelji posustani i gotovo su svi veliki borci.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com