Sport

Planinarsko-rekreativna akcija na severnom obodu Niša

Planinarsko društvo “Preslap”, uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Gradske opštine Crveni Krst, organizuje u nedelju, 26. septembra 2021. godine, treću planinarsko-rekreativnu akciju na severnom obodu Niša, i pozivaju građanstvo da se priključi ovoj zanimljivoj manifestaciji, koja sadrži i edukativni karakter.

Trasa akcije počinje na stanici za prigradski autobuski prevoz na ulazu u Donji Matejevac. Sledi odlazak do obližnje crkve Svete Petke, u kojoj se, pred boj na Čegru, pričestila i četa vojvode Stevana Sinđelića. Odmah iznad crkve je i brdo Čegar i spomenik srpskim ustanicima, gde će se održati i prigodna beseda. Od Čegra, trasa akcije lagano silazi brežuljcima i odlazi na zapad u pravcu brda Vinik.

“Istoričari vole da kažu da se ključevi svih tajni istorije grada Niša nalaze na brdu Vinik, a trasa akcije prelazi preko celog brda. Na Viniku, besede će biti održane kod ostataka Mithad pašine tabije, na najvišem vrhu Vinika, i kod ulaza u lagume, na zapadnoj strani Vinika. Ovi lagumi izgrađeni su, kako se pretpostavlja, još u vreme turske vladavine, dorađivani su u vreme austrijske vladavine koja je trajala 20 godina u 18.veku, a spajaju tvrđavu, gradsko polje i brdo Vinik. Pre laguma, trasa vodi i do predivnog vidikovca na južnoj strani Vinika, odakle se Niš vidi kao na dlanu, panoramski. Sa Vinika, trasa akcije silazi u Podvinik, i dalje vodi prema selu Hum i uzvišenju Humska čuka, koje je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u ovom delu Evrope, a ovde je na prelazu iz kamenog u bakarno doba postojalo veliko naselje. U selu Hum, predviđena je i poseta Crkvi Svetog Nikole, gde će učesnike akcije dočekati otac Ivan Lilić, jerej, paroh humski, i održati kratko predavanje o istoriji Huma kroz razne epohe. Akcija će se okončati u naselju Donji Komren, u prostorijama stare škole, gde će biti upriličen ručak za sve učesnike. Zahvaljujući podršci Grada Niša, ručak je besplatan, a učesnici treba da ponesu pribor za jelo i tanjire (posude)”, napominju organizatori.

Ova trasa duga je 16 kilometara, i na njoj zaista nema nikakvih teškoća. Kratka predavanja o istoriji i geografiji svakako će obogatiti sadržaj ove akcije.

Foto: PD Preslap

Za akciju nije potrebna nikakva prijava. Na akciju se odlazi prigradskim autobusom, linija za Knez Selo, koji sa prigradske autobuske stanice polazi 26. septembra u 7 sati izjutra. Karta do Donjeg Matejevca košta 80 dinara. Za povratak sa akcije ima više polazaka gradske linije: Branko Bjegović – Mokranjčeva, ili Donji Komren – Njegoševa.

Potrebna je uobičajena oprema, odeća i obuća za rekreativno planinarenje. Vode na trasi ima kod crkve Svete Petke, na brdu Vinik i u crkvi Svetog Nikole u Humu.

Za dodatne informacije i savete, na raspolaganju su vodiči akcije: Miroslav Dokman, telefon: 062205977 i Dejan Radojlović, telefon: 063498018.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com