Hronika

Penzioner (75) iz Niša oslobodođen krivice: U podrumu mu pronađena droga i cigarete

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, penzioner iz Niša Živorad V. (75) oslobođen je optužbe za krijumčarenje narkotika i cigareta i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Živorad je uhapšen u velikoj policijskoj akciji decembra 2020. godine nakon što je pretresom njegovog podruma u dvorištu porodične kuće u Proseku policija pronašla čak 220 kilograma marihuane, dva pištolja sa prigušivačima i 850 paklica cigareta. Živorad V. na saslušanju nije negirao da su droga, cigarete i pištolji pronđeni u podrumu, ali je isticao da ništa od toga „nije njegovo“ i da je podrum dao majstorima koji su asfaltirali ulicu nedaleko od njegove kuće.

On se takođe pravdao da nije znao šta su majstori tamo ostavljali, jer je u selo retko odlazio pošto živi u Nišu, a i podrum je na drugoj strani njegovog dvorišta i u njega se ulazi direktno sa ulice. U presudi Višeg suda u Beogradu navedeno je da tokom sudskog postupka nije pribavljen bilo koji dokaz koji Živorada V. tereti i koji ukazuje na njegovu umešanost u poslove sa drogom i cigaretama. Njegovo ime, kako je navedeno u presudi, nikada nije spomenuto u telefonskim razgovorima A.N. (49) iz Bujanovca, i Mladenovčana M.J. (52) iz i M.P. (51), koji su uhapšeni u policijskoj akciji u kojoj je su narkotici, cigarete i pištolji pronađeni u podrumu u Proseku.

Istom presudom kojom je penzioner iz Niša oslobođen krivice, A.N. je osuđen na kaznu zatvora od dve godine za krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, dok je M.J. osuđen na tri godine i osam meseci zatvora za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Okrivljeni M.P. osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana i 20.000 dinaa, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Tokom sudskog procesa je utvrđeno da je 85 boksova sa 850 paklica cigareta marke „King“ bez akciznih markica u podrumu u Proseku skrivao Bujanovčanin A.N. Mladenovčanin M.J. osuđen je na zatvorsku kaznu jer je vozilo koje je pozajmio od prijatelja, pošto je navodno hteo da ga provoza pre nego što ga kupi, predao svom saradniku J.B. kako bi iz podruma u Proseku prevezli 47 paketa kanabisa ukupn težine skoro 55 kilograma.

Policija je automobil pretresla na naplantoj rampi kod Velike Plane i drogu pronašla sakrivenu u gepeku. Takođe Mladenovčanin M.P. osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana i novčanu kaznu od 20.000 dinara za skrivanje oružja i municije, a policija je pretresom njegove kuće pronašla sakrivena četiri metka i tri lovačka patrona. Stanovnici Proseka, malog sela na ulazu u Sićevaku klisuru, su nakon što je afera obelodanjena bili zaprepašćeni hapšenjem i isticali da Živorad V. nije umešan ni u kakve „kriminalne poslove“.

„Nema on veze sa tim, milion posto. Radio je u Elektronskoj industriji do penzije i nije se kriminalom bavio nikad, niti je sposoban za to On je prodao sve što je imao, a imao je dosta, bio je iz imućne porodice, otac mu je bio bogat, imali su veliko imanje. Kuburio je uvek sa nemaštinom. Ne bi prodavao imovinu da se bavi kriminalom”, ispričao je jedan od meštana.

Meštani su takođe kazali da je Živorad „nagrabusio“ zbog svoje dobrote, pošto je hteo da izađe u susret komšijama koji su betonirali ulicu i on im je omogućio da ulaze u podrum, da ostavljaju cement, alate, mašine i druge stvari, a potom nije proveravao šta se u toj prostoriji skriva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com