Društvo

PD “Suva planina” uspeh meri pređenim kilometrima

Planinarsko društvo “Suva Planina Niš” obeležilo je jubilej, 70 godina od svog osnivanja. Broj godina njegovog postojanja svrstava ga u red  planinarskih organizacija sa najdužom tradicijom u Srbiji i šire. Osnivačka Skupština Društva je održana u novembru, davne 1949. godine. Prvi predsednik Društva bio je Sreten Stanković, nastavnik fiziče kulture. U prvoj godini postojanja i rada, Društvo je brojalo 100 članova. Od tada, pa sve do današnjih dana, PD “Suva Planina Niš” živi i radi bez prekida, sa usponima i padovima, deleći  sudbinu društva, kroz sva burna dešavanja na ovim prostorima. Društvo danas ima svoj podmladak, četiri licencirana vodiča, klupsku opremu i vrlo bogat i raznovrstan kalendar akcija, u kome sebe pođednako nalaze i ljubitelji laganih pešačkih tura i oni željni osvajanja istaknutih visokogorskih vrhova.

„Suva Planina je danas jedno moderno i dobro uređeno planinarsko društvo, koje broji 200 članova. Od svog osnivanja do danas, predstavlja gradsko sportsko udruženje, otvoreno za sve istinske zaljubljenike u prirodu i planinarski sport. Naše najveće bogatstvo leži u činjenici da Društvo okuplja članove vrlo raznovrsne starosne i profesionalne strukture, različitih nacija i veroispovesti, različitih političkih ubeđenja, u jednu skladnu i harmoničnu celinu, baziranoj na želji za druženjem i ljubavi prema planini”, kaže Vojkan Komadinić, predsednik PD “Suva planina” koji se planinarstvom bavi pune tri decenije.

“Suva planina” se svrstava u manji broj planinsrakih društava u Srbiji koja traju decenijama.

Foto: V. P.

“Ključ dugovečnosti našeg društva leži u harmoniji i skladu ali i ljubavi prema prirodi i planinama među našim članovima”, dodaje Komadinić. “Ko jednom dođe kod nas ostaje do kraja. Broj članova je varirao, bilo je uspona i padova, a kada se radi o starosnoj strukturi tu su od najmlađih planinara, osnovaca, do penzionera, ali je zanimljivo da je među planinarima uvek bilo više žena nego mušakaraca”, dodaje Komadinić.

Uspeh PD “Suva planina” ne meri se ni brojem članova ni metrima nadmorske visine i vrhova koje su uspeli da osvoje, ali se meri pređenim kilometrima.

“Neki uspehe mere brojem članova, ali za nas  to nije najvažniji momenat. Ne bih prednost ni visini vrhova koje smo osvojili. Za mene je najveći uspeh sloga koja vlada u našem društvu. Struktura članova je jako razlilita i po polu, starosti i obrazovanju, ali kada smo zajedno mi smo jedna homogena celina koja odiše harmonijom”, kaže Komadinić koji je sa svačane akademije na kojoj je društvo obeležilo sedam decenija postojanja poručio: “Planinarenje je lep beg od monotonog života, od TV-a, kompjutera, mobilnih telefona i pozivam mlade ljude da naprave  taj prvi korak, da počnu da se bave planinarstvom. Nije to samo rekreacija i opuštanje u planini.Planinarenje ima i socijlni karakter, uklapanje u kolektiv, druženje”.

Vojkan Komadinić dodaje da se ne mogu zanemariti i zdravstveni aspekti kada je planinarenje u pitanju. Lagan hod do planinskog vrha siguran je recept za dobro zdravlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com