Društvo

PALJENJE BADNJAKA: Petogodišnji Novak najmlađi dobitnik zlatnika iz česnice

Petogodišnji Novak Milovanović je najmlađi dobitnik zlatnika iz česnice koja je deljena u crkvi Svetog Pantelejmona na Badnje veče, a osim njega zlatnike su izvukli još i Violeta Vukomanović i Nebojša Videnović.

Malom Novaku zlatnik je predo vladika niški Arsenije, Violeti Bratimir Vasiljević, predsednik Gradske opštine Pantelej, a Nebojši gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je prisustvovao paljenju badnjaka i lomljenju česnice u porti Svetog Pantelejmona.

“Presrećan sam što sam dobio zlatnik, a parče česnice mi je dodao jedan čika jer ja nisam mogao da dođem do nje sa tatom”, stidljivo kaže Novak koji je na paljenje badnjaka došao sa tatom, pa će sada prijatno iznenaditi mamu koja je ostala kod kuće da priprema večeru za Badnje veče.

Violeta Vukomanović je tek nekoliko meseci u Nišu.

“Večeras sam prvi put ovde za Badnje veče i eto, poserećilo mi se”, kaže ona i dodaje da je parče česnice uzela sa poslužavnika kojim je građane u porti služio gradonačelnik Darko Bulatović. “Bila sam na ogradi iza česnice, i bila sam malo bučnija, tražila sam da se neko ko služi okrene sa poslužavnikom i ka nama. Čuo me je gradonačelnik,okrenuo se i eto iznenađenja za mene”.

Možda ne sa istog, ali sa poslužavnika koji je u rukama držao gradonačelnik Niša Darko Bulatović, dukat je otišao u ruke Nebojši Videnoviću.

“Sasvim neočekivan poklon. Nisam se nadao. Došao sam da položim badnjak I uzmem komad česnice. Kada je gradonačelnik pružio služavnik, ja sam samo pružio ruku, dohvatio jedno parče i polomio ga i stvarno sam bio više nego iznenađen kada sam u njemu pronašao ikonicu koja je zapravo značila da sam dobio zlatnik”, kaže Nebojša.

Po drugi put zaredom, rukovodstvo Opštine Pantelej i sveštenstvo Crkve Svetog Velikomučenika Pantelejmona, čije ime institucionalno nose i slave kao zaštitnika ovog dela grada Niša, proslavilo je Badnji dan na ovaj način, zajedno sa građanima, svečanim lomljenjem česnice, darivanjem i činom paljenja badnjaka uz vatromet. Porta Crkve Sveti Pantelejmon je bila prepuna građana koji su prvo prisustvovali prazničnoj liturgiji, a potom i polaganju badnjaka i lomljenju česnice. Na kraju večeri se i zaigralo kolo. Da godina bude puna veselja.

“Naša želja je bila da što više sugrađana dođe u portu crkve i sa nama i sveštenstvom obeleži ovaj praznik i da se na ovaj način polako vraćamo svojim korenima i veri zajedno sa našom crkvom i sveštenstvom”, kazao je Bratimir Vasiljević. “Gradska opština Pantelej je darivala tri zlatnika sa likom svete Bogorodice, a u slavu najradosnijeg hrišćanskog praznika, Hristovog rođenja. Oni koji su ih dobili presrećni su zbog toga. Ovo će postati tradicija Gradske opštine Pantelej”, naglasio je Vasiljević koji je građanima čestitao Božić sa željom da im ova godina bude radosna i vesela.

Polaganje badnjaka i lomljanje česnice u porti crkve Sveti Pantelejmnon pomogli su i Treća brigada Kopnene Vojske Republike Srbije,pekarska preduzaća koja su dala česnicu, JKP “Parking servis” i JGP “Mediana”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com