Društvo

Otvorena izložba pozorišnih fotografija Dušana Mitića Cara (FOTO)

75 trenutaka zabeleženih na sceni Narodnog pozorišta kroz objektiv čuvenog niškog fotografa Dušana Mitića Cara, posetioci će moći da vide do 25. marta u Galeriji “Sinagoga”.

Kroz fotografiju se, kažu poznavaoci, ogleda deo istorijskog momenta koji bi drugačije bio zaboravljen, a da sačuva uspomene sa pozornice tokom 20 godina rada u Pozorištu, postarao se upravo Dušan Mitić. Predstave „Ja Klaudije“ „Ukroćena goropad“, „Jel bilo kneževe večere“ i „Edmund kin“ samo su neke od onih koje je ovekovečio u periodu od 1989. do 2008. godine.

„Tokom skoro 20 godina mog druženja sa pozorištem nastalo je nekoliko hiljada fotografija, tako da je najteže bilo izabrati one koje će posetioci moći da vide. Bile su to noći i noći pretraživanja. Sve ono što je zasluživalo da se nađe na izložbi ne bi stalo u halu „Čair“, a kamoli u Sinagogu“, rekao je Mitić.

Iako je slikao razne žanrove, zbog čega je i danas retkost sresti ga bez fotoaparata,  Mitić kaže da pozorišnu fotografiju smatra posebnom granom umetničke fotografije.

„Pozorišna fotografija služila je ranije za reklamiranje pozorišnih predstava. Decenijama unazad pozorišne fotografije stajale su u izlozima i najavljivale predstave. U pozorištu u Nišu toga više nema“, kaže Mitić.

Iako su mu na samoj sceni najinspirativnije za rad bile upravo predstave „veselih boja“, Car kaže da ostaje privržen upravo crno-beloj fotografiji, jer su one izraženije. Zbog toga se na postavci mogu naći i mnoge fotografije koje su iz kolora prebačene u crno-bele.

Izložba koja nosi naziv „75 trena“ deo je programa povodom obeležavanja 130 godina postojanja Niškog pozorišta. Za posetioce je otvorena sinoć, uz veliki broj ljubitelja fotografije i Pozorišta, prijatelja, kolega i poštovaoca dela Dušana Mitića Cara, koji je tom prilikom podsetio da veliki broj glumaca sa fotografija više nije među nama, zbog čeha je izložbu posvetio upravo njima.

Danijela Ivanović iz Narodnog pozorišta u Nišu je podsetila da je periodu od  1989. do 2008. godine to Pozorište imalo 61 premijeru i brojna učešća na festivalima.

Kustos izložbe Željko Andjelković podsetio je da u Nišu do sada nije bilo izložbi koje su se odnosile na pozorišnu fotografiju.

On je kazao da će posetioci moći da vide izložbu  radnim danima (osim ponedeljkom) od 12 do 18 časova i vikendom od 10 do 15 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com