Društvo

OŠ „RADOJE DOMANOVIĆ“ NIŠ: Oni obrazuju i vaspitavaju naše najveće blago – decu

„Škola Radoje Domanović je između odrađivanja, rada i posvećenosti odabrala rad i posvećenost. Ceneći odluku roditelja da daju na vaspitanje i obrazovanje ono što ima je najdragocenije, njihova deca. Mi u školi tu odluku roditelja poštujemo. Svim snagama i kapacitetima se borimo da opravdamo”, kazala je Dušica Tričković, direktor OŠ “Radoje Domanović” u Nišu koja je ove godine nagrađena najvrednijom nagradom Grada Niša “11.januar”.

Od trenutka kada je sveštenik Velisav Milojević, pop Velja, 1903. godine osnovao ovu školu, OŠ “Radoje Domanovi攓 sledi svetosavski put. Put ljubavi, moralne čistote, hrabrosti i dostojanstva. Put koji nas oplemenjuje, oduhovljuje, pokreće stvaralačke potencijale, uvodi u zajednicu kulturnih naroda. Ta posvećenost je prepoznata i ove godine škola je nagrađena Svetosavskom nagradom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i prestižnom nagradom Sinoda srpske pravoslavne crkve – Ordenom svetog cara Konstantina. Sada je ovim nagradama pridodala još jednu, nagradu Grada Niša “11.januar”, grada u kome obrazuje i vaspitava njegove najmlađe stanovnike.

“Nagrada koju smo dobili je velika privilegija i čast, ali i velika odgovornost. Za naš kolektiv i naše roditelje i učenike i velika sreća . Znamo da je sreća pokretač mnogih drugih ideja, planova i dostignuća. Mi smo veća sada krenuli u planiranje novih ideja , kreativnih, kao i do sada. Kako bismo nagradu opravdali i kako bi naš prelepi Niš i državu predstavljali u najboljem svetlu”, dodala je Trišković.

Škola je savremena, otvorena, orijentisana ka kvalitetu obrazovanja, ona uči, razvija se i raste.Škola kontinuirano podiže kvalitet vaspitno-obrazovnih postignuća svojih učenika i prva je u regionu postala „Zona bez mobilnih telefona“. Takođe je prva uvela i uniforme za nastavni kadar.

“Naša škola je inovativna, multikulturalna i poštuje prave vrednosti i u skladu sa njima vaspitava i obrazuje decu, škola koja je dobila svetosavsku nagradu, Orden cara Konstantina Sinoda pravoslavne crkve i sada najviše priznanje grada Niša – “11 januar”. Svi smo u školi presrećni, jer ovo je kolektivna nagrada za trud i rad svih nas. Sreću koju imamo i delimo sa celim kolektivom  i gradom, nas na neki način i obavezuje da nagradu opravdamo i već smo postavili neke više i kreativnije ciljeve”, rekla je direktorka škole  Dušica Tričković kada je primila nagradu iz ruke gradonačelnika Niša Draka Bulatovića.

Ona je dodala da će nagradu psoslaviti i sa učenicima na Savindan, 27.januara.

“Raduju se i učenici i roditelji , jer bez trojstva, nastavnik, roditelj, učenik, ne bi ni bilo ove nagrade”, dodaje Tričković.

Nagrada koju je škola dobila pored povelje, sadrži i novčani iznos od 100 hiljada dinara u bruto iznosu.

“Na nastavničkom veću smo razgovarali o tome na koji način bi ova značajna sredstva za školu utrošili. Nismo odlučili, ali je to “domaći zadatak” za sve zaposlene. Oni će doneti odluku kako i u šta uložiti ovaj novac, a da to bude za dobrobit škole i dece, pre svega”, ističe Dušica Tričković.

Uz otvorenost i inovativnost, škola se trudi da obezbedi kvalitetan i kreativan nastavni proces – organizacijom grupnog rada, tematskih radionica uz učešće roditelja, a računari su sastavni deo nastavnog procesa u svim predmetima.Veliki broj uglednih i oglednih časova prilika su za razmenu ideja među zaposlenima, uz veliku participaciju učenika u savladavanju znanja i veština.

Veliki je broj vannastavnih aktivnosti koje škola organizuje – obeležavanje značajnih datuma, organizovanje tematskih tribina, sajmova.Ove manifestacije odlikuje velika posvećenost zaposlenih i visoka participacija roditelja, što doprinosi očuvanju duha zajedništva.

U školi funkcioniše veliki broj sekcija iz oblasti sporta, nauke i umetnosti, kao i keramičarska sekcija koja objedinjuje umetnost i preduzetništvo.

Škola je već dvadesetak godina projektno orijentisana, a neki od domaćih i međunarodnih projekata u kojima je učestvovala su: „Škola bez nasilja“, „Profesionalna orijentacija – na prelasku u srednju školu“, „Pokreni i promeni“, „Borba protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu“, „Sortiranje otpada“, „Umetnost davanja“, „Svet bez nasilja za našu decu“, „Digitalna škola“, Pokrenimo našu decu“, „E-twinning“, „Pretočimo znanje u praktičan rad“, kao i saradnja sa školom iz Rognana u Norveškoj. Najnoviji projekat, u kome će učestvovati kao jedna od dve izabrane škole iz Niša, je „Podsticanje demokratske kulture u školama Srbije“, u saradnji sa Savetom Evrope.

Škola posvećuje posebnu pažnju humanitarnim akcijma, uglavnom ih sama pokreće i sprovodi, ali se uvek priključuje i svim akcijama na nivou grada.Dobitnik brojnih nagrada i priznanja – Povelja „Večernjih novosti“ za podvig godine, Zlatna plaketa Vojno-medicinske akademije, Povelja UNICEF-a za „Školu bez nasilja“, Povelja GO Medijana za najlepše uređen novogodišnji prostor, pobeda u Muzičkom toboganu i mnoge druge.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com