Društvo

OŠ “Bubanjski heroji” dobila poziv na Međunarodnu konferenciju u Armaviru

Članovi Osnovne škole “Bubanjski heroji” iz Niša dobili su poziv za učešće na XI Međunarodnoj Kubansko-Terskoj naučno-praktičnoj konferenciji “Iz istorije i kulture linejnih kozaka Severnog Kavkaza”, koja će se održati u državnom pedagoškom univerzitetu u Armaviru (Ruska Federacija) u oktobru ove godine.

Ova naučno-praktična konferencija je u organizaciji uprave grada Armavira i državnog pedagoškog univerziteta u Armaviru (katedra za opštu i nacionalnu istoriju, katedra za teoriju, istoriju pedagogije i obrazovne prakse). Organizator je i Krasnodarski regionalni javni fond kulture kubanskih kozaka ,,Lineec”.

Rad sekcija biće sa temama:

1. Problemi arheološkog, etnografskog i folklorno-jezičkog proučavanja kozaštva .
2. Kozaci u istoriji Rusije.
3. Pedagogija kozaka.
4. Patriotsko vaspitanje omladine na primeru prijateljstvo i bratstva ruskog i srpskog naroda.

“Jedini problem su avionske karte, potrebni su sponzori, nadam se da će Gradske strukture prepoznati ovaj skup kao značajan i izdvojiti sredstva. Naša škola je već duži niz godina u Ruskom međunarodnom projektu sa školama iz Ruske Federacije, i drago mi je da su organizatori u Armaviru prepoznali naš rad kao značajan, te nam je velika čast da u njemu učestvujemo. Ovo je i kruna naše saradnje sa ruskim školama.” ističe Đorđe Bojanić, profesor istorije.

Planirano je da na put krene delegacija od tri člana, direktorka Verica Radenković, veroučitelj đakon Dejan Jovanović, profesor istorije Bojanić i sa njima još pet učenika.

“Jedan od ciljeva ovog vida obrazovanja je i da iza nas ostane neki pečat, da kroz ovaj vid đaci upamte svoje školske dane.”

Cilj je i proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije.

Podsećamo, kroz dugogodišnju projektnu saradnju neke od tema koje su zajedno obradili jesu – Srbi koji su obeležili istoriju Rusije, Ruski pukovnik Rajevski, Srpska slava i rusko ispijanje čaja, Ruski knez Vladimir, Ruska emigracija u Srbiji i još mnoge druge.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com