Društvo

Opština Merošina na krsnu slavu Svetog Romana otvorila obnovljenu Narodnu biblioteku

Opština Merošina na dan obeležavanja krsne slave Svetog Romana zvanično je otvorila rekonstruisanu zgradu Narodne biblioteke koja je renovirana kroz programe EU PRO+ i Evropske unije za lokalni razvoj. U prisustvu prijatelja i prigodanim programom meštani Merošine dobili su na korišćenje novu salu i pun kapacitet Narodne biblioteke.

Domaćim slave Oliver Ilić, predsednik Skupštine Opštine Merošina pozdravio je goste i predao slavu narednoj domaćici Marijani Ristić, zaposlenoj u opštini.

Slava Opštine Merošina; Foto: Narodna biblioteka

„Jedni drugima jesmo podrška u napretku, razvoju i postizanju velikih ciljeva a sve kako bismo našem stanovništvu omogućili što kvalitetniji život. U cilju poboljšanja kvlaiteta života svakog stanovnika naše male ali izuzetno ujedinjene opštine, rekonstruisali smo Narodnu biblioteku zahvaljujući prijateljima iz EU PRO +, ministarstva za evropske integracije i evropske delegacije u Srbiji. Danas našu slavu obeležavamo baš u ovoj sali, potpuno modernoj urađenoj po najvišim standardima, baš onako kako i zaslužuju stanovnici opštine Merošina. Projekat rekonstrukcije je podržala, finansirala i realizovala Evropska unija uz podršku Republike Srbije a kroz program EU PRO + koji sprovodi UNOPS“, rekao je Predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović.

Završetak radova na rekonstrukciji i energetska efikasnost objekta zgrade Narodne biblioteke Merošina je projekat vredan 331.000 dolara.

„Iako su tu brojke, ovaj projekat ima nemerljivu vrednost obzirom da je ulaganje u kulturu ulaganje u budućost ali i u očuvanje tradicije i našeg identiteta. Ponosan sam što ovo nije jedini projkat koji smo uradili poslednjih godina, mnogo se ulagalo u Merošinu, otvoreno je nekoliko proizvodnih pogona što je smanjilo nezaposlenost, urađena je prva deonica auto-puta Mira u dužini od 5,5 kilometara što će nam omogućiti i dolazak novih investitora, ulaže se u obarazovanje, očekuje se završetak radova na zgradi vrtića a učenici prvog razreda tradiconalno će dobiti pokolne od opštine Merošina“, rekao je Jovanović.

On dodaje da se rukovodstvo opštine trudi da u svakoj oblasti bude uloženo podjednako, jer se realizuju brojni projekti. Jedan od njih je i projekat ministarstva zaštite životne sredine koji obuhvata uklanjanje divljih deponija, tu su rekonstrukcije nekoliko sportskih terena, organizovana je manifestacija Miholjski susreti sela uz pomoć Ministarstva za brigu o selu. Drugu godinu za radom uspešno je realizovano i Dobričko kulturno leto.

„Sve ove manifestacije pokazuju naše i zalaganje države za opstanak sela, za opstanak malih opština kao što je Merošina. I opstaćemo i bićemo još uspešniji, napredeovaćemo više iz godine u godinu, zato želim da vas pozovem da se vidimo i naredne godine na obeležavanju slave opštine Merošina da potvrdimo međusobnu podršku, prijateljstvo, zajedno proslavimo naše male-velike uspehe. Živela Merošina, živela Srbija“, završio je Saša Jovanović, predsednik Opštine Merošina

Anđela Stanković daruje ikonu Saši Jovanoviću, predsedniku opštine Merošina; Foto: Narodna biblioteka

Dragana Novaković, šefica investicija programa EUPRO+ iskazala je zahvalnost na poverenju i dobroj saradnji sa ovom opštinom i najavila mogućnost dalje saradnje.

Anđela Stanković višestruko talentovana devojka iz Merošine koja piše na dijalektu, peva i igra u folkloru poklonila je predsedniku opštine Saši Jovanoviću ikonu Svetog Romana koju je sama izradila.

Ova scena posebno je razgalila prisustne, jer je Anđela kao student ikonopisanja i crtanja u Beogradu, još jednom pokazala da nikako ne zaboravlja kraj odakle potiče i na najlepši način svakodnevno pokazuje da čuva tradiciju.

U delu kulturno-umetničkog programa nastupio je operski pevač Marko Milosavljević koji je pevao rodoljubive pesme a pravu svečanu atmosferu dočarali su igrači Folklorne sekcije Narodne biblioteke Merošina koji su odigrali spletove „Igre iz Srbije“ i „Leskovac“.

Folklorna sekcija Narodne biblioteke opštine Merošina; Foto: Narodna biblioteka

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com